Thursday, November 5, 2009

Βρετανία: Σε υψηλό 7 ετών η άνοδος της μεταποιητικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


Βρετανία: Σε υψηλό 7 ετών η άνοδος της μεταποιητικής παραγωγής το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εφτά ετών αυξήθηκε η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας το Σεπτέμβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS).

Συγκεκριμένα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 1,7% σε μηνιαία βάση ενώ τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούλιο του 2002 όταν και είχε αυξηθεί 4,3%.

Σε ετήσια βάση η παραγωγή υποχώρησε 9,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε υποχωρήσει 11,6%. Τα στοιχεία για το Σεπτέμβριο ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 1% σε μηνιαία βάση και πτώση 9,7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άνοδος αυτή οφείλεται στην ενίσχυση 10 εκ των 13 συνολικά κλάδων και ειδικότερα στην αυτοκινητοβιομηχανία ακι στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία αναμένεται να ικανοποιήσουν τα στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας οι οποίοι σήμερα θα ανακοινώσουν εάν θα επεκτείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 175 δισ. λιρών για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος της ONS σημείωσε πως η ενίσχυση της παραγωγής δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου για το οποίο οι αρχικές εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ONS η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις καθώς ενισχύθηκε 1,6% στο μήνα και υποχώρησε 10,3% στο έτος. Οι οικονομολόγοι στην ίδια δημοσκόπηση ανέμεναν άνοδο 1,3% στο μήνα και πτώση 2,5% στο έτος.

capital.gr

No comments:

Share |