Thursday, November 5, 2009

ΕΚΤ: Διατήρησε στο 1% τα επιτόκια


Σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Την απόφαση είχε προβλέψει το σύνολο των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούν μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι αναλυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στη συνέντευξη Τύπου του Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναζητώντας ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα να αποκόβει τις τράπεζες από τη φθηνή και άφθονη ρευστότητα, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι ημερομηνίες λήξης των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αποσύρει την γενναιόδωρη παροχή ρευστότητας πριν αυξήσει τα επιτόκια. Πολλά από τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης διαρκούν «έως τα τέλη του 2009», κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα τα παρατείνει ή όχι.

naftemporiki

No comments:

Share |