Thursday, November 5, 2009

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητα τα επιτόκια στη Βρετανία


Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) – όπως είχε προεξοφλήσει η αγορά – εν μέσω αντικρουόμενων ενδείξεων για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποφάσισε να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 25 δισ. στερλίνες στα 200 δισ. στερλίνες.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, παρασύροντας τη χώρα σε ύφεση για έκτο τρίμηνο. Αντιθέτως, οι οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ επέστρεψαν στην ανάπτυξη.

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρουσίασε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι ανόδου 1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Τον Αύγουστο είχε μειωθεί κατά 2%.

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος επεκτάθηκε τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, σύμφωνα με έρευνα της Markit Economics. Σε υψηλά 1,5 έτους αναρριχήθηκε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

naftemporiki

No comments:

Share |