Friday, March 27, 2009

Πτώση 33% στα deals στο α' τρίμηνο

Πτώση 33% στα deals στο α' τρίμηνο

Βουτιά ρεκόρ της τάξης του 33% σημείωσαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις διεθνώς το πρώτο τρίμηνο του έτους με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 444 δισ. δολάρια, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση όχι μόνο πάγωσε το dealmaking αλλά αποθάρρυνε την συμμετοχή των private equity εταιρειών στις αγορές, που κάποτε βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της boom εποχής του M&A. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Thomson Reuters, τα deals που ανακοινώθηκαν τους πρώτους αυτούς τρεις μήνες του έτους, βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, και αυτό παρά την διάσωση κάποιν τραπεζών και των δύο τεράστιων deals στην αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία, με την εξαγορά της Wyeth από την Pfizer και της Schering Plough από την Merck, συνολικής αξίας σχεδόν 100 δισ. δολαρίων.

Οι τραπεζίτες πιστεύουν πως αυτές οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι οι πιστωτικές αγορές να γίνουν πιο ανοικτές, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι μετοχές και μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, γεγονότα που θα επιτρέψουν στους εξαγοραστές να προβλέπουν την κερδοφορία των εταιρειών-στόχων τους με μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Οπως τονίζει ο κ Ian Hart της Citigroup, υπάρχει τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποτιμήσεις των εταιρειών, όπως επίσης και σημαντική έλλειψη πίστωσης. Τα στελέχη των εταιρειών είναι πολύ επιφυλακτικά πλέον και επικεντρώνονται στην επιβίωση των εταιρειών τους σε αυτήν την περίοδο της κατάρρευσης.

Οπως υπογραμμίζει η Credit Suisse, γενικότερα υπάρχει πολύ λιγότερη εμπιστοσύνη στο να πραγματοποιούνται στρατηγικές κινήσεις και η αστάθεια στην πιστωτική αγορά συνεχίζεται. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2009 τουλάχιστον.

Σε ότι αφορά την λίστα με τους κορυφαίους συμβούλους στο παγκόσμιο dealmaking αυτού του πρώτου τριμήνου, την πρωτη θέση κατάφερε να καταλάβει η Morgan Stanley με 64 deals συνολικής αξίας 217 δισ. δολαρίων. Ακολουθεί η JP Morgan με 63 deals 200,4 δισ. δολαρίων, η Citi με 52 deals συνολικής αξίας 180,1 δισ., η Goldman Sachs με 34 deals αξίας 159 δισ. δολαρίων, η Deutsche Bank με 40 deals αξίας 130 δισ. δολαρίων, η Credit Suisse με 47 deals 115 δισ. δολαρίων, η Bank of America / Μerrill Lynch με 41 deals 98 δισ. δολαρίων, η UBS με 51 deals 93,2 δισ. δολαρίων και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Barclays Capital ( 9 deals συνολικής αξίας 69,2 δισ. δολάρια ) και Evercore Partners ( 4 deals αξίας 67,2 δισ. δολαρίων).

REPORTER.GR

No comments:

Share |