Friday, March 27, 2009

Ευρωζώνη: Περιορισμένος ο δανεισμός το Φεβρουάριο

Ευρωζώνη: Περιορισμένος ο δανεισμός το Φεβρουάριο

Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης περιορίστηκε εκ νέου το Φεβρουάριο μετά την ανάκαμψη που γνώρισε τον αμέσως προηγούμενο μήνα, ενώ μέσω νέων αρνητικών στοιχείων για τις τρεις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, εξέλιξη που ενδυναμώνει την άποψη ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο ρυθμός αύξησης των δανείων στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στο 4,2% το Φεβρουάριο από το 5% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού προς νοικοκυριά επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα εν λόγω στοιχεία, ενώ για την αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,5% από το 1% του Ιανουαρίου.

Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος Μ3 στην Ευρωζώνη - μέτρο που παρακολουθεί το διαθέσιμο ρευστό στην αγορά το οποίο η ΕΚΤ θεωρεί ως αρχική προειδοποιητική ένδειξη για πληθωρισμό - επιβραδύνθηκε στο 5,9% από το 6% του Ιανουαρίου - αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το 4,5% που έχει θέσει ως σημείο αναφοράς η κεντρική τράπεζα.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία, το επιχειρηματικό κλίμα σε Ιταλία και Γαλλία υποχώρησε σε ιστορικό ναδίρ το Μάρτιο, ενώ στη Γερμανία, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 8% τον Ιανουάριο και ο δείκτης της εταιρείας ερευνών GfK για το καταναλωτικό κλίμα έδειξε πτώση τον Απρίλιο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |