Friday, March 27, 2009

Αλμα ανόδου στη Wall Street- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Αλμα ανόδου στη Wall Street- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 2,25% στις 7.924,64 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.587 μονάδες με κέρδη 3,80% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,32% στις 832,79 μονάδες οδεύοντας για τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από το 1987. Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,50% στις 3.919,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 0,65% στις 4.250,59 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 2.880,72 μονάδες. Σημαντική ανοδος στη Wall

Με διευρυμένα κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά εξαιτίας των καλύτερων των εκτιμήσεων outlook για τα αποτελέσματα της Best Buy και της ConAfra Foods, αλλά και των προοπτικών για μείωση των εργατικών δαπανών που ανακοίνωσε η General Motors. Τα βλέμματα των επενδυτών στράφηκαν στα νέα σαρωτικά μέτρα κυβερνητικής εποπτείας που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ. Τα ιδιαιτέρως αρνητικά μάκρο για την αγορά εργασίας και το ΑΕΠ των ΗΠΑ δε φαίνεται να επηρέασαν περεταίρω το καλό κλίμα της αγοράς.

Κέρδη 12% αποκόμισε η Best Buy, ενώ στο +7,8% έκλεισε η ConAgra, ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων outlook για τα αποτελέσματά που ανακοίνωσαν.

Στο +11% κινήθηκαν και οι μετοχές της General Motors που ήρθε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για να προχωρήσουν σε εθελουσία έξοδο ακόμη 6.000 εργαζόμενοί της.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Wells Fargo, JPMorgan Chase και Bank of America, η οποίες σημείωσαν απώλειες ανω του 2,4% αμφότερες.

Το σχέδιο «αποτοξίνωσης» των τραπεζών του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ Timothy Geithner δεν θα αποτρέψει την κρατικοποίηση χρηματοοικονομικών ομίλων, δήλωσε ο Nouriel Roubini, ο καθηγητής του New York University που προέβλεψε την οικονομική κρίση. Παράλληλα, ο Roubini δεν «βλέπει» να διατηρείται το ράλι που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις κεφαλαιαγορές. «Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα ακόμη bear market rally όπως τα πέντε με έξι που έχουμε αντικρίσει κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο». Σημείωσε δε ότι οι οικονομικές προβλέψεις είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξες, ενώ τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν αρνητικά.

«Νέους κανόνες για το παιχνίδι» στην Wall Street αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της βουλής των Αντιπροσώπων, στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης από το Μεγάλο Κραχ. «Το σύστημά μας απέτυχε σε βασικούς θεμελιώδεις τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αποδείχθηκε ιδιαιτέρως εύθραυστο και ασταθές, εκτεθειμένο σε σημαντικές κρίσεις κάθε λίγα χρόνια, με εκρήξεις στις πιστωτικές αγορές και τον κλάδο του real estate που ακολουθούνταν από κατάρρευση και συρρίκνωση», συμπλήρωσε. Πρόκειται για ένα σχέδιο 6 σημείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απαιτούν νέα νομοθετική ρύθμιση. Προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργίας μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για όλο το σύστημα, τάσσεται υπέρ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ζητεί να έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να διακόπτει την λειτουργία μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, χωρίς να χρειάζεται να τους εξαγοράσει πρώτα.

Ο Γκάιθνερ πιέζει το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες επί των hedge funds και των συμβούλων τους, οι οποίες θα καλύπτουν όλους τους «εξωτικούς» τίτλους, όπως τα credit default swaps και τα παράγωγα over-the-counter. Ο υπουργός προτείνει σκληρότερους όρους για τα αμοιβαία κεφάλαια money-market , ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από αιφνίδιες εκροές.

Παράλληλα, σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, με τις αιτήσεις να αυξάνονται κατά 122.000 στο ρεκόρ των 5,56 εκατομμυρίων. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1982 κατέγραψε η αμερικανική οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο είχε προβλέψει κάμψη του ΑΕΠ κατά 6,2%. Οι αναλυτές, αντιθέτως, την ανέμεναν στο 6,6%.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν στους δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών με τους δείκτες, αφού το θετικό κλίμα επηρέασαν αφενός τα χειρότερα των αναμενομένων αποτελέσματα των λιανεμπορικών αλυσίδων Hennes & Mauritz και Kingfisher, και αφετέρου τα απογοητευτικά αποτελέσματα των λιανικών πωλήσεων.

Ο δείκτης MSCI World διεύρυνε τα κέρδη του καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τον Ιούλιο του 1989 χάρη στην αισιοδοξία ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για τόνωση της οικονομίας αποδίδουν καρπούς.

Ο MSCI World Index ενισχύθηκε 0,2% στο Λονδίνο, διευρύνοντας τα κέρδη του για το Μάρτιο στο 10%. Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες, έχει μειώσει τις απώλειές του στο τρίμηνο σε 9,6% από 52%.

Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε 1,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,3% στις 178,31 μονάδες.

Η Munich Re, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 2,8% μετά και τη σύσταση «αγοράς» που διατύπωσε για τη μετοχή η Goldman Sachs.

Ανοδο 10% κατέγραψε η μετοχή της Man Group, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη για το σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στα 1,2 δισ. δολάρια από 2,1 δισ. πέρυσι. Η εταιρεία σκοπεύει ωστόσο να διατηρήσει το ετήσιο μέρισμα στα 24,8 λεπτά ανά μετοχή.

Αλμα 9,4% σημείωσε η Volkswagen, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Porsche ότι έχουν φτάσει σε συμφωνία με 15 τράπεζες, ώστε να βελτιώσουν την ταμειακή τους ρευστότητα.

Κέρδη 7% σημείωσε η Bourbon, μετά την ανακοίνωση για κέρδη 224,4 εκατ. ευρώ το 2008, μέγεθος που σημαίνει ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,90 ευρώ σύν μία μετοχή ανά δέκα παλαιές.

Από την άλλη απώλειες 4,6% σημείωσε η Hennes &Mauritz (Η&Μ) η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία λιανικής στην Ευρώπη που ανακοίνωσε την πρώτη πτώση κερδών σε επίπεδο τριμήνου μετά από πέντε χρόνια

Στο -4,2% βρέθηκε η ThyssenKrupp μετά την υποβάθμιση της από την UBS σε «neutral» από «buy».

REPORTER.GR

No comments:

Share |