Friday, March 27, 2009

Γκάιθνερ: «Νέοι κανόνες για το παιχνίδι» στη Wall

Γκάιθνερ: «Νέοι κανόνες για το παιχνίδι» στη Wall

«Νέους κανόνες για το παιχνίδι» στην Wall Street αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner, στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της βουλής των Αντιπροσώπων, στον απόηχο της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής κρίσης από το Μεγάλο Κραχ. «Το σύστημά μας απέτυχε σε βασικούς θεμελιώδεις τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αποδείχθηκε ιδιαιτέρως εύθραυστο και ασταθές, εκτεθειμένο σε σημαντικές κρίσεις κάθε λίγα χρόνια, με εκρήξεις στις πιστωτικές αγορές και τον κλάδο του real estate που ακολουθούνταν από κατάρρευση και συρρίκνωση», συμπλήρωσε. Πρόκειται για ένα σχέδιο 6 σημείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απαιτούν νέα νομοθετική ρύθμιση. Προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργίας μιας ενιαίας ρυθμιστικής αρχής για όλο το σύστημα, τάσσεται υπέρ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και ζητεί να έχει η κυβέρνηση το δικαίωμα να διακόπτει την λειτουργία μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων, χωρίς να χρειάζεται να τους εξαγοράσει πρώτα.

Ο Γκάιθνερ πιέζει το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές περισσότερες εξουσίες επί των hedge funds και των συμβούλων τους, οι οποίες θα καλύπτουν όλους τους «εξωτικούς» τίτλους, όπως τα credit default swaps και τα παράγωγα over-the-counter. Ο υπουργός προτείνει σκληρότερους όρους για τα αμοιβαία κεφάλαια money-market , ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι από αιφνίδιες εκροές.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία του σχεδίου Geithner είναι τα εξής:

-Δημιουργία μιας ενιαίας οντότητας, που θα έχει την ευθύνη για τη συστημική σταθερότητα τόσο στα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, όσο και σε κρίσιμα συστήματα πληρωμών και εκκαθάρισης.

-Εφαρμογή πιο αυστηρών προϋποθέσεων κεφαλαιακής επάρκειας για τα ιδρύματα που αποτελούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

-Ελεγχος από την SEC στα μοχλευμένα ιδιωτικά επενδυτικά funds τα οποία διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προστασίας των επενδυτών και των αγορών.

-Δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου ελέγχου και διαφάνειας για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (OTC).

-Εφαρμογή νέων κανονισμών στα κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων (money market funds), προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τις ραγδαίες και αιφνίδιες αποσύρσεις κεφαλαίων που ενδεχομένως συνιστούν μεγάλους κινδύνους στις λειτουργίες των αγορών.

-Δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού που θα δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα εργαλεία να προστατέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία από το ενδεχόμενο κατάρρευσης μεγάλων και ιδιαίτερα πολύπλοκων ιδρυμάτων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |