Monday, November 30, 2009

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν 0,6% οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκαν 0,6% οι τιμές καταναλωτή το Νοέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του Ευρώ το Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ενώ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας το τέλος της υποχώρησης των τιμών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στις 15 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,6% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο. Τον Οκτώβριο ο CPI υποχώρησε 0,1%.

Τελευταία φορά που ο CPI σημείωσε άνοδο στη ζώνη του ευρώ ήταν τον Απρίλιο.

Η μεγάλη άνοδος δεν ήταν αναμενόμενη από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires και έκαναν λόγο για άνοδο κατά 0,4%.

Τα στοιχεία ακολούθησαν μικρές αναφορές από την Γερμανία και Ισπανία την περασμένη εβδομάδα. Στην Γερμανία τα αρχικά στοιχεία του CPI σημείωσε άνοδο 0,3% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο – μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση – ενώ στην Ισπανία τα αρχικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή έδειξαν άνοδο 0,4%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 0,1%.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού παραμένει κάτω από το επίπεδο-στόχο του κοντά, αλλά κάτω από το 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, φαίνεται να κινείται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι ο δείκτης αναμένεται να διατηρηθεί σε αρνητικό έδαφος για αρκετούς μήνες πριν επιστρέψει σε ανοδικό έδαφος στα τέλη του έτους.

Το outlook για τους επόμενους μήνες είναι για τον πληθωρισμό να συνεχίσει να αυξάνεται. Η ετήσια μέτρηση του πληθωρισμού των τιμών παραγωγών, που μετρά τις τιμές στις πύλες των εργοστασίων, υποχώρησε με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων σε ετήσια βάση στην Ιταλία και τη Γαλλία καθώς οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης αυξήθηκαν

capital.gr

No comments:

Share |