Monday, November 30, 2009

ASP: Ζημιές και πώληση ασφ. συμμετοχών

ASP: Ζημιές και πώληση ασφ. συμμετοχών


Η μείωση της αξίας των επενδύσεων της, έφερε ζημιές στην εταιρεία Advantage Capital Holdings Plc (πρώην Aspis Public Company Ltd) το εννιάμηνο του 2009.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας ανήλθαν στα €26,8 εκ. έναντι κερδών €29 εκ. πέρσι. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των εννιαμηνιαίων της η εταιρεία, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την πώληση όλων των ασφαλιστικών συμμετοχών της.

Στη ζημιά περιλαμβάνεται και ποσό ύψους €10,2 εκ. το οποίο αφορά μεταφορά ζημιάς από το αποθεματικό επανεκτίμησης μετοχών διαθέσιμων προς πώληση λόγω πώλησης και το οποίο δεν επηρεάζει την καθαρή θέση του Συγκροτήματος.

Τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος Aspis Holdings Plc για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση σε λειτουργικό επίπεδο. Όσο αφορά τον κύκλο εργασιών, σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξης του 21% στα €37,5 εκ. από €31 εκ. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η απόκτηση της Ελληνικής Ασφαλιστικής εταιρείας Πρώτη Ασφαλιστική από την 7η Μάιου 2009.

Τα συνολικά εισοδήματα του Συγκροτήματος ανήλθαν στα €37,5 εκ. σε σχέση με €59,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας σημαντική μείωση η οποία οφείλεται στην δραστηριότητα του Συγκροτήματος στον τομέα των επενδύσεων, τομέας ο οποίος σημείωσε σημαντική μείωση την τρέχουσα περίοδο.

Τα λειτουργικά και διοικητικά έξοδα σημείωσαν αύξηση φθάνοντας στα €33 εκ. την φετινή περίοδο σε σχέση με €25,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Κυριότεροι λόγοι ήταν οι αυξημένες αποζημιώσεις σε ασφαλιζομένους κυρίως στο εξωτερικό, όπως επίσης και η ενοποίηση της Πρώτη Ασφαλιστική. Τα τεχνικά αποθεματικά και οι πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με μείωση την περσινή περίοδο. Ο λόγος είναι ότι οι αξίες των ασφαλιστικών συμβολαίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με επενδυτικές μονάδες, αυξήθηκαν την περίοδο αυτή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δημιουργώντας πρόσθετη υποχρέωση του Συγκροτήματος.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές, το Διοικητικό Συμβούλιο αφού μελέτησε τη μέχρι σήμερα πορεία του Συγκροτήματος, ανέλυσε τις προοπτικές και τα δεδομένα όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα, πιστεύει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος για ολόκληρο το 2009 θα είναι σημαντικά ζημιογόνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία των Χρηματιστηρίων και την αστάθεια που επικρατεί την περίοδο αυτή, ως επίσης και την έμμεση επίδραση επί των θυγατρικών από τα γεγονότα που έχουν εξελιχθεί στον όμιλο Ασπίς και την αρνητική δημοσιότητα που έχει δοθεί, οι ζημιές αναμένεται να αμβλυνθούν.

Πώληση ασφαλιστικών συμμετοχών

Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε επίσης την πώληση όλων των ασφαλιστικών συμμετοχών της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα γεγονότα ως έχουν εξελιχθεί κατά την περίοδο αυτή που σαν αποτέλεσμα είχαν την απεξάρτηση του Συγκροτήματος από τον Ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς και κατόπιν σοβαρής μελέτης αναφορικά με την στρατηγική ανάπτυξη του Συγκροτήματος. Εν’ όψιν της απόφασης η Διεύθυνση της Εταιρείας θα προχωρήσει σε επισταμένη μελέτη προτάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί από ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το προϊόν πώλησης αυτών των επενδύσεων θα επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει σε άλλους τομείς της οικονομίας που θα είναι πιο αποδοτικοί για τους μετόχους της.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |