Monday, November 30, 2009

Σενάρια εξόδου Dubai με άγγιγμα Βγενόπουλου


Σενάρια εξόδου Dubai με άγγιγμα Βγενόπουλου


Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το μέλλον της επένδυσης του Dubai στον όμιλο Marfin, την ίδια στιγμή που η «συνομόσπονδη» κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – που αποτελείται από επτά κρατίδια, μεταξύ των οποίων το Dubai και το Abu Dhabi – σπεύδει να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές ανοίγοντας έκτακτο παράθυρο ρευστότητας για τις τράπεζες της χώρας.

Η επόμενη μέρα των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων της περασμένης βδομάδας, βρίσκει τον άλλοτε πανίσχυρο μεγαλομέτοχο της Marfin Popular Bank και της Marfin Investment Group, Dubai Financial Group, να ψάχνει απεγνωσμένα ρευστό για να καλύψει τις άμεσες δόσεις των ακάθαρτων δανείων ύψους $80 δισ. που έχει συσσωρεύσει από την ταχύρυθμη επέκταση των τελευταίων ετών.

Η δεινή οικονομική θέση του κρατιδίου ενισχύει εκτιμήσεις που θέλουν τον πρωθυπουργό των ΗΑΕ και εμίρη του Dubai, Rashid Al Maktoum, να αναγκάζεται να πωλήσει ορισμένες από τις επενδύσεις του Dubai, μεταξύ των οποίων και αυτές στη Marfin.

Σενάριο «Βγενόπουλου και Σία»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Marfin δίνει τροφή σε σενάρια που φέρουν μερίδα των μετόχων της να ευνοούν έξοδο του Dubai με αύξηση της δικής τους συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Αφού διευκρινίζει ότι δεν παραχώρησε πιστώσεις στο Dubai, η Marfin σημειώνει ότι δεν έχει καμία «επίσημη» πληροφόρηση για τις «πλήρεις» προθέσεις του μεγαλομετόχου με 19% περίπου της Τράπεζας.

«Άλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της Τράπεζας έχουν εκφράσει τις κατ’ αρχήν προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της “Dubai Financial Group” σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην “Dubai Financial Group” και αναμένεται απάντησή της», καταλήγει με νόημα.

Κύκλοι της Marfin αφήνουν να διαρρεύσει πως η αναφορά σε στρατηγικούς μετόχους «αφορά τον κ. Βγενόπουλο και φίλους εφοπλιστές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το όποιο ποσοστό είναι πρόθυμο να πουλήσει το Dubai».

«Έχει ήδη γίνει σοβαρή συζήτηση για το θέμα. Έγινε πρόταση πριν λίγο καιρό, όταν φάνηκε που πάει το πράγμα», ανέφερε στη StockWatch αρμόδια πηγή.

Ο κ. Βγενόπουλος είχε πουλήσει γύρω στα 20 εκ. μετοχές της Marfin Popular στη Dubai Financial Group στις 31 Οκτωβρίου 2007 στην τιμή των €12, έναντι €240 εκ. περίπου. Τους τελευταίους 18 μήνες ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε 3,8 εκ. μετοχές της MPB με μέση τιμή €3,94.

«Κάποιες κουβέντες έχουν γίνει και με επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ποσοστό εκ μέρους πελατών τους», σημείωσε η ίδια πηγή.

Όσο αφορά άλλες τράπεζες του ευρύτερου ελληνικού χώρου, ο εκπρόσωπος της Marfin αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Σενάριο status quo

Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, φέρει το Dubai να διατηρεί την επένδυση του στη Marfin γιατί είναι πολύ μικρή – το 19.08% που έχει αξίζει €360 εκ. με τιμές της Παρασκευής – σε σχέση με το σύνολο των υποχρεώσεων του κρατιδίου.

«Η επένδυση τους στη Marfin είναι πολύ μικρή και δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του Dubai με πώληση της συμμετοχής του», εκτιμούν κύκλοι της Τράπεζας.

Κλειδί ο... πλούσιος εξάδελφος

Τόσο ξένοι όσο και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η προσέγγιση που θα ακολουθήσει το Dubai έναντι των πιστωτών αλλά και των επενδύσεων του θα εξαρτηθεί από το αν το γειτονικό, και πιο πλούσιο, Abu Dhabi, δώσει τις απαραίτητες πιστωτικές ανάσες στο Dubai για να μην αναγκαστεί να πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για εξυπηρέτηση των χρεών του.

Το Abu Dhabi διατηρεί το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο παγκοσμίως, του οποίου η αξία υπολογίζεται να ξεπερνά τα $600 δις. Εκτιμάται ότι διαθέτει το 6% των αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.

Το πλούσιο κρατίδιο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να στηρίξει το γειτονικό Dubai και με ποιους όρους.

Το συνομόσπονδο κράτος των ΗΑΕ, πάντως, έσπευσε χθες να προλάβει τα χειρότερα, πριν ανοίξουν σήμερα οι αραβικές αγορές – για την πρώτη συνεδρία μετά από την μουσουλμανική αργία της Πέμπτης και Παρασκευής.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη ρευστότητα στις ντόπιες και ξένες τράπεζες είναι εγκατεστημένες στη χώρα. Τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει περισσότερη ρευστότητα από ότι πέρσι, προσπαθώντας να προστατεύσει τις τράπεζες από μαζικές αναλήψεις.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ έσπευσε επίσης να προστατεύσει το εγχώριο της πολιτικό κεφάλαιο, απαγορεύοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, τη δημοσίευση των Times του Λονδίνου στη χώρα, που περιλαμβάνουν μονταρισμένη φωτογραφία του Al Maktoum να βουλιάζει σε θάλασσα χρεών.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |