Monday, November 30, 2009

Παίρνει μπρος η ΕΕ, πίσω η Κύπρος

Παίρνει μπρος η ΕΕ, πίσω η Κύπρος


Στο ψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2008 βρέθηκε στην Ευρώπη το οικονομικό κλίμα το Νοέμβριο, σε αντίθεση με την Κύπρο όπου το κλίμα εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 1,9 μονάδες στην ΕΕ και 2,7 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 87,9 και 88,8 μονάδες αντίστοιχα. Είναι το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται στη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας που αυξήθηκε κατά 1 μονάδα στην ΕΕ και κατά 2 μονάδες στην ευρωζώνη. Οι προσδοκίες των καταναλωτών στην ΕΕ έμειναν οι ίδιες και βελτιώθηκαν κατά 1 μονάδα στην ευρωζώνη. Στον τομέα των υπηρεσιών, παρατηρήθηκε βελτίωση 2 μονάδων στην ΕΕ και 3 στην ευρωζώνη.

Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, στην ευρωζώνη καταγράφηκε αύξηση 6 μονάδων και 4 στην ΕΕ.

Σημαντική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σημείωσαν οι πλείστες χώρες. Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ σημαντική αύξηση στις προσδοκίες παρατηρήθηκε στις Πολωνία (+2,9%), Ιταλία (+2,5), Γερμανία (+1,7), Γαλλία (+2,2) και Ισπανία (+1,4%).

Στην Κύπρο ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε το Νοέμβριο κατά 5,9 μονάδες στις 63,6 μονάδες από 57,7 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας όμως κοντά στο ιστορικό χαμηλό και εξακολουθώντας να υστερεί κατά 22 μονάδες από την αντίστοιχη περσινή μέτρηση.

Στη βιομηχανία ο δείκτης ανήλθε στις -22 μονάδες από -20. Στον τομέα των κατασκευών, ο δείκτης ανήλθε στις -33 μονάδες από -34 και στον τομέα των υπηρεσιών στις -14 από -19. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (από -34 σε -38) και Στο λιανικό εμπόριο (από -26 σε -28).

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |