Monday, November 30, 2009

Κλείνουν στις 15/12 οι "στρόφιγγες" ρευστότητας της ΕΚΤ


Κλείνουν στις 15/12 οι "στρόφιγγες" ρευστότητας της ΕΚΤ


Αύξηση του κόστους άντλησης ρευστότητας κατά 0,10-0,20 της μονάδος, υπολογίζουν ότι θα έχουν οι τράπεζες από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες είχαν φροντίσει να αξιοποιήσουν τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές και να δημιουργήσουν αποθέματα ενόψει του κλεισίματος της «στρόφιγγας» από την ΕΚΤ.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο δανεισμός που πραγματοποιούσαν από την ΕΚΤ σε ετήσια διάρκεια αποσκοπούσε στη χρηματοδότηση των ισολογισμών τους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, αφού αν χρηματοδοτούνταν σε μικρότερα διαστήματα από τη διατραπεζική αγορά θα μπορούσαν να βρουν επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από το 1% που δάνειζε η ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελευταία δημοπρασία για την παροχή ρευστότητας ετήσιας διάρκειας στις 15 Δεκεμβρίου.

Αντλώντας ρευστότητα από άλλες πηγές πλην της ΕΚΤ, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ήδη σημαντικά αποθέματα, ενώ εφεξής η στρατηγική τους θα επικεντρωθεί κυρίως στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών και στην προσπάθεια επέκτασης των λήξεων των ομολόγων τους, κάτι που ξεκίνησαν από το β’ τρίμηνο του 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το καλοκαίρι η Εθνική Τράπεζα έχει αντλήσει ρευστότητα 7,2 δισ. ευρώ από τις αγορές. Από τη ρευστότητα αυτή, 4,5 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί για διάρκεια έτους, 1,5 δισ. ευρώ σε επταετή διάρκεια, ενώ 1,2 δισ. ευρώ προέρχεται από αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι το 1,5 δισ. ευρώ της επταετούς διάρκειας αφορά στην πρώτη έκδοση καλυμμένων ομολογιών από ελληνική τράπεζα που διατέθηκε στις διεθνείς αγορές. Η έκδοση αυτή υπερκαλύφθηκε 4 φορές, ενώ η επιτυχία της σε συνδυασμό με το σημαντικό μέγεθος του αποθέματος καλύμματος ύψους 14 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας για εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών τα προσεχή 3-4 χρόνια, προσδίδουν περαιτέρω ευελιξία στον όμιλο για άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, κύρια πηγή χρηματοδότησης εξακολουθούν να αποτελούν οι καταθέσεις, οι οποίες παρουσίασαν στο εννεάμηνο αύξηση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κατά 15% αυξήθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να διατηρείται σε πανευρωπαϊκά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 94%.

Για την ενίσχυση της ρευστότητάς της, η Alpha Bank πραγματοποίησε τον Ιούνιο μία πρώτη ομολογιακή έκδοση άνευ εξασφαλίσεων, διετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ, την οποία ακολούθησε μία δεύτερη έκδοση τον Σεπτέμβριο, ύψους 750 εκατ. ευρώ, με διάρκεια τριών ετών.

Σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σε συνδυασμό με την ευρεία και σταθερή καταθετική βάση της Alpha Bank, ύψους 41,9 δισ. ευρώ και τα υψηλής ποιότητας αποθέματά της σε τίτλους αναχρηματοδοτούμενους από την ΕΚΤ, ποσού 13,2 δισ. ευρώ, αποτελούν βασικά συστατικά της διαφοροποιημένης πολιτικής διαχείρισης ρευστότητας που ακολουθείται σε επίπεδο ομίλου.

Από την πλευρά της, η Eurobank έχει μειώσει στο μισό, κατά 6 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών, ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει με την εγγύηση του Δημοσίου, αντλώντας ήδη από εξαμήνου ρευστότητα απευθείας από τις διεθνείς αγορές χρήματος. Το 2009 ο όμιλος έχει αντλήσει από τις αγορές 2,8 δισ. ευρώ χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Συνυπολογιζομένης της καταθετικής βάσης, ύψους 47,4 δισ. ευρώ, και του γεγονότος ότι η τράπεζα έχει στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή πρόσθετη άμεση ρευστότητα 6,7 δισ. ευρώ, ο όμιλος της Eurobank EFG παρουσιάζει από τις ισχυρότερες ρευστότητες στον τραπεζικό κλάδο.

Στη διάρκεια του 2009, τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε πέντε τιτλοποιήσεις, εκ των οποίων οι τρεις το γ’ τρίμηνο του έτους. Σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα δάνεια έχουν τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από ρευστότητα που αντλείται μέσω τιτλοποιήσεων. Οι καταθέσεις με τα ομόλογα λιανικής στο τέλος Σεπτεμβρίου 2009 ανήλθαν σε 31,4 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, χωρίς τη ρευστότητα από τιτλοποιήσεις, έχει βελτιωθεί στο 103% από 115% ένα χρόνο νωρίτερα.

capital.gr

No comments:

Share |