Thursday, March 26, 2009

IOSCO: Συντονισμός για καλύτερη εποπτεία του short selling

IOSCO: Συντονισμός για καλύτερη εποπτεία του short selling


Βελτίωση της εποπτείας των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήρια και καλύτερο συντονισμό επιδιώκει ο διεθνής οργανισμός επιτροπών κεφαλαιαγοράς (IOSCO), καθώς η πρακτική του short selling μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές σε περιόδους αναταραχής. Μια πρακτική που έχει βάλει στο στόχαστρο της η IOSCO είναι το λεγόμενο ακάλυπτο σορτάρισμα (naked short) –πρακτική στην οποία πραγματοποιούνται ανοιχτές πωλήσεις μετοχών χωρίς να έχει προηγηθεί δανεισμός τους.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διάφορες χώρες μονομερώς έθεσαν περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις πέρυσι χωρίς όμως να υπάρχει ενιαίος συντονισμός. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση πιέζει τις εποπτικές αρχές να επαναφέρουν τον κανόνα uptick, που επιτρέπει ανοικτές πωλήσεις μόνο σε ανοδικό βήμα τιμής. Ο κανονισμός αυτός είχε αποσυρθεί πριν δύο χρόνια, αλλά η επιτροπή κεφαλαιαγοράς θα επανεξετάσει το θέμα τον επόμενο μήνα.

Η IOSCO παραδέχεται ότι η πρακτική του short selling συμβάλλει στη διαμόρφωση της πραγματικής αγοραίας αποτίμησης αξιών, ότι περιορίζει τις φούσκες στις αγορές και βελτιώνει τη ρευστότητα. Ωστόσο, προτείνει σειρά μέτρων για την καλύτερη εποπτεία της πρακτικής αυτής, όπως π.χ. την έγκαιρη πληροφόρηση των αρχών και της αγοράς. Η διαβούλευση επί των προτάσεων της IOSCO λήγει τον Μάιο.

Οι προτάσεις της IOSCO φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο τον κλάδο των hedge fund τα οποία κατά κόρον επιδίδονται στην πρακτική αυτή. Ο σύνδεσμος των hedge fund (AIMA) βρίσκει την έκθεση της IOSCO λογική και δεν αντιτίθεται στην ενημέρωση των εποπτικών αρχών όσον αφορά στις θέσεις short από τα μέλη του.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |