Thursday, March 26, 2009

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ

Περισσότερο εξασθενημένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά -με τα νέα στοιχεία ωστόσο να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων- εμφανίζεται η οικονομία των ΗΠΑ στο τέλος του 2008, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση σε διάστημα 26 ετών κι ενώ τα εταιρικά κέρδη έχασαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας τους.

Ειδικότερα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον συρρικνώθηκε 6,3% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το υπουργείο υποβάθμισε τα αρχικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου που εμφάνιζαν συρρίκνωση του προϊόντος κατά 6,2%. Η ρευστοποίηση αποθεμάτων φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων της κυβέρνησης για το ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία στοιχεία ήταν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, οι οποίοι ανέμεναν μεγαλύτερη υποβάθμιση των προγενέστερων εκτιμήσεων, καθώς έκαναν λόγο για συρρίκνωση 6,6% της οικονομίας.

ΗΠΑ: Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαρτίου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 122.000 στις 5,56 εκατ., το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από την κυβέρνηση το 1967.

Οι νέες αιτήσεις την εβδομάδα που τελείωσε στις 21 Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 8.000 στις 652.000, με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να κάνουν λόγο για αύξηση 9.000.

Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων των συνεχιζόμενων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 123.750 στις 5,33 εκατ. ενώ των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.000 στις 649.000.

Το ποσοστό ανεργίας των εργαζομένων που δικαιούνται επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,1% στο 4,2%, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 1983.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |