Friday, June 27, 2008

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal

Fitch: «Βλέπει» ρίσκα στο Ρωσικό deal


Στην επιβεβαίωση του rating της Τρ. Κύπρου για μακροπρόθεσμο χρέος προέβηκε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής διαβάθμισης Fitch, θέτοντας το όμως σε αρνητικό ορίζοντα. Επίσης, ο οίκος επιβεβαίωσε τα υπόλοιπα ratings της κυπριακής τράπεζας, αυτά για βραχυπρόθεσμο χρέος (F2), το individual rating (C), τη διαβάθμιση στήριξης (2) και τη διαβάθμιση ελάχιστης στήριξης (BBB). Η ενέργεια του οίκου ακολουθεί την χθεσινή εξαγορά του 80% της Uniastrum.

«Αν και αναγνωρίζουμε τη γεωγραφική διαφοροποίηση της Τρ. Κύπρου και το σχετικά μικρό μερίδιο του ενεργητικού της Uniastrum στο συνολικό ενεργητικό του Συγκροτήματος, η εξαγορά δημιουργεί προβληματισμό για την επίδραση του στην κεφαλαιακή βάση της Τρ. Κύπρου, ιδίως λόγω της στρατηγικής ταχύρρυθμης ανάπτυξης» αναφέρει ανακοίνωση των Fitch.

«Το σχετικά ψηλό μερίδιο φήμης επηρεάζει τις προβλεπόμενες εποπτικές αναλογίες της Τράπεζας. Οι Fitch αναμένουν μια τράπεζα που έχει προσδοκίες για ταχεία μεγέθυνση του ενεργητικού της, να έχει μεγαλύτερα κεφάλαια» συμπληρώνουν.

Ο αρνητικός ορίζοντας αντανακλά επίσης ψηλότερα ρίσκα ενοποίησης, πίεση στην Τρ. Κύπρου να βελτιώσει την κερδοφορία της Uniastrum και την πιθανότητα το ενεργητικό να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Επίσης, οι Fitch σημειώνουν ότι υπάρχουν περαιτέρω αβεβαιότητες για την υφιστάμενη κερδοφορία της Uniastrum και για την ποιότητα του ενεργητικού της, δεδομένου του ότι δεν είναι διαθέσιμες οι οικονομικές της καταστάσεις.

Οι Fitch αναμένουν τον αρνητικό ορίζοντα να ξεκαθαρίσει όταν ληφθούν οι εποπτικές άδειες και ολοκληρωθεί η εξαγορά. Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου θα πιέζονταν αν ο δείκτης κεφαλαίων της παραμείνει στα ίδια επίπεδα παρά τους αυξημένους κινδύνους που ανέλαβε, αν η ποιότητα του ενεργητικού της μειωθεί και αν η κερδοφορία (ιδίως η αποτελεσματικότητα κόστους) της Τρ. Κύπρου αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο αναμένεται.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |