Friday, June 27, 2008

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s

Επιβεβαιώνουν ratings BOCY οι Moody’s


Σε επιβεβαίωση όλων των διαβαθμίσεων (ratings) της Τρ. Κύπρου προέβηκαν το απόγευμα οι Moody’s με σταθερό ορίζοντα, μετά τη συμφωνία της κυπριακής τράπεζας να εξαγοράσει το 80% της ρωσικής Uniastrum. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης έθεσε σε θετικό ορίζοντα αριθμό διαβαθμίσεων της Uniastrum και άφησε σταθερή τη διαβάθμιση για χρηματοοικονομική ευρωστία (Ε+) με σταθερό ορίζοντα.

Οι διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου που επιβεβαιώνονται είναι αυτές για καταθέσεις σε συνάλλαγμα (A1/Prime-1), για senior debt (Α2), για subordinated debt (A3) και για χρηματοοικονομική ευρωστία (C-).

«Η είσοδος της Τρ. Κύπρου στην ρωσική αγορά μέσω εξαγοράς είναι συμβατή με την δεδηλωμένη της στρατηγικής να επεκταθεί σε αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Moody’s.

Η επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων στηρίζεται, σύμφωνα με τους Moody’s, στην ισχυρή θέση της Τρ. Κύπρου στην Κύπρο και το δυναμικό της δίκτυο της Ελλάδα. Επίσης, στηρίζεται στα θετικά αποτελέσματα της τράπεζας, στην ικανοποιητική της κεφαλαιακή βάση, την ρευστότητά της και την βελτιούμενη ποιότητα του ενεργητικού της.

Εντούτοις, οι Moody’s σημειώνουν ότι η εξαγορά μιας σχετικά μεγάλης τράπεζας όπως η Uniastrum, που δραστηριοποιείται σε ένα λιγότερο ώριμo και πιο μεταβλητό περιβάλλον όπως η Ρωσία, μπορεί να αυξήσει το προφίλ κινδύνου της Τρ. Κύπρου και οδηγήσει σε μεταβλητότητα των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Εντούτοις, οι Moody’s πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αρκετά σημαντική να δικαιολογεί αλλαγή της διαβάθμισης.
Άλλωστε, υποστηρίζουν, η αναλογία Tier 1 θα μείνει πάνω από 7,5% μετά την εξαγορά.

Τέλος, μέσω της εξαγοράς η BOCY θα μπει σε μια πολλά υποσχόμενη ρωσική λιανική τραπεζική αγορά. Παράλληλα, η μακρόχρονη σχέση της με αριθμό Ρώσων επιχειρηματιών που έχουν βάση στην Κύπρο, θα της δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πιστό πελατολόγιο, στο οποίο να κτίσει, βάσει των συνεργιών που θα δημιουργηθούν με τη Uniastrum, αναφέρουν οι Moody’s.

Εντούτοις, οι Moody’s επισύρουν την προσοχή σε τρία θέματα που ενδέχεται να πιέσουν τη διαβάθμιση χρηματοοικονομικής ευρωστίας της Τρ. Κύπρου στο μέλλον:

1. Απρόβλεπτα προβλήματα και προκλήσεις με την εξαγορά και την ενοποίηση ενός σχετικά μεγάλο οργανισμό
2. Η ταχεία ανάπτυξη της Uniastrum και το νεαρό της δανειακό χαρτοφυλάκιο, μπορεί να έχει κρυμμένους κινδύνους
3. Η αδύνατη χρηματοοικονομική απόδοση της Uniastrum, που σημαίνει ότι χρειάζεται γρήγορη αναστροφή της κατάστασης για να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στα αποτελέσματα ολόκληρου του group.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |