Friday, June 27, 2008

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε τελικά το αργό

Nέα υψηλά κατέγραψε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα 142 δολάρια το βαρέλι. Το νέο «άλμα» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εξασθένηση του δολαρίου σε συνδυασμό με τις ισχυρές απώλειες στους δείκτες των διεθνών κεφαλαιαγορών, η οποία έχει στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στα εμπορεύματα.
Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 0,79% στα 140,75 δολάρια. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,63% στα 139,89 δολάρια στο Λονδίνο, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει τα 141,98 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, και ενώ το δολάριο σημείωνε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ, το αργό έφτασε τα 142,60 δολάρια. Στην ανάκαμψη όμως του δολαρίου, το αργό περιόρισε τα κέρδη του.

Εκτιμήσεις, δολάριο και κεφαλαιαγορές έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο σε ανοδο 46% από την αρχή του έτους, εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Νωρίτερα οι επενδυτές προχώρησαν σε περιορισμένες πωλήσεις συμβολαίων καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλι με στόχο τον περιορισμό της υπερβολικής κερδοσκοπίας στην αγορά ενεργείας.

«Φωτιά» έβαλαν στις τιμές του πετρελαίου οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ ότι ο μαύρος χρυσός θα φτάσει τα 150 με 170 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, καθώς και οι φήμες για κλείσιμο μέχρι τις 19 Ιουλίου, μονάδας εξόρυξης πετρελαίου της BP, για επισκευαστικούς λόγους.

Νευρικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης στρέφουν τους επενδυτές σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως αυτές του αργού και των μετάλλων, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της MF Global, κ.John Kilduff.

Εν τω μεταξύ, επιπλέον ώθηση αναμένεται να δώσει στο αργό μια πιθανή ενίσχυση στα ευρωπαϊκά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 3 Ιουνίου, που θα σπρώξει χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |