Friday, June 27, 2008

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

Σε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας οι μετοχές της Citigroup

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο της τελευταίας περίπου δεκαετίας κατέρρευσαν οι μετοχές της Citigroup Inc., της τράπεζας που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς των subprimes, μετά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs & Co, ότι η αμερικανική τράπεζα μπορεί να σημειώσει νέες διαγραφές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, γεγονός που ίσως την οδηγήσει πάλι σε μείωση του μερίσματός της.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ζημίες για τη Merrill Lynch & Co στο δεύτερο τρίμηνο και προβλέπουν συνολικές διαγραφές που θα κυμαίνονται από 3,5 δισ. έως 4,2 δισ. δολάρια.

H Goldman προστέθηκε στη λίστα με τη UBS και τη Merrill Lynch οι οποίες προβλέπουν νέες διαγραφές για την Citigroup. Η τελευταία εκτιμάται ότι θα διαγράψει 7,1 δισ. δολάρια σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και άλλα 1,2 δισ. δολάρια στην αξία άλλου ενεργητικού.

Παράλληλα η Goldman μείωσε την τιμή στόχο (έξι μηνών) για τη μετοχή της Citigroup στα 16 δολάρια ανά μετοχή και την τοποθέτησε στην «conviction sell list». Σημειώνεται ότι η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 36% από την αρχή της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ, σε άντληση κεφαλαίων θα προχωρήσει η ολλανδοβελγική τράπεζα Fortis μέσω έκδοσης νέων μετοχών αξίας 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της. Η άντληση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται ως αναγκαία, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια την τράπεζα τα κεφάλαια που θα αντλήσει ώστε να εξασφαλίσει tier 1 ratio, πάνω από 6% μέχρι το τέλος του 2009, είναι 8 δισ. ευρώ (12,54 δισ. δολάρια). Τέλος ανακοίνωσε πως αντί για μέρισμα το 2008 θα δώσει μετοχές.

Ισχυρό παραμένει το γαλλικό τραπεζικό σύστημα παρά την επιρροή από την κρίση στην αμερικανική αγορά των subrime loans αλλά οι τράπεζες πρέπει να είναι «επάγρυπνες» για να αποφευχθούν τα εν δυνάμει προβλήματα, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουγέ. Ο οργανισμός ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας (BDB), δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις πληθωριστικές πιέσεις εάν προχωρήσει σε μικρή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος του BDB Μάμφρεντ Βέμπερ εκτιμά ότι μια τέτοια αύξηση θα εδραίωνε αποτελεσματικά την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |