Thursday, January 29, 2009

«Ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών

«Ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών


Το στίγμα, ότι είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν την αμφιλεγόμενη ιδέα αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων, έδωσαν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ, στη χθεσινή συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της, εξέλιξη που εκτιμάται ότι σηματοδοτεί εντατικοποίηση των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για «ξεπάγωμα» των πιστωτικών αγορών.

Η FED διατήρησε αμετάβλητο, όπως άλλωστε αναμενόταν, το βασικό επιτόκιό της στην κλίμακα από μηδέν έως 0,25%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ύφεση και την απειλή του αποπληθωρισμού, εν μέσω συρρίκνωσης της αγοράς εργασίας και μείωσης των δαπανών.

Επίσης, η Fed διατήρησε το προεξοφλητικό επιτόκιό της που χρησιμοποιεί στον απευθείας δανεισμό προς εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες αμετάβλητο στο 0,5%. Με τη Fed να είναι πλέον αδύναμη να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιό της και την οικονομία να χρειάζεται περισσότερα μέτρα στήριξης, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται αποφασισμένοι να αγοράσουν κρατικά χρεόγραφα μακράς διαρκείας, ως μέσον για τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε πρώτος παρουσιάσει την ιδέα της αγοράς κρατικών χρεογράφων πριν από περίπου δύο μήνες, όμως το χθεσινό ανακοινωθέν την καθιστά τώρα πιο συγκεκριμένη. Την εικόνα επιδείνωσης της αμερικανικής οικονομίας ενισχύουν και τα στοιχεία για την ανεργία σε επίπεδο πολιτειών, που ανακοινώθηκαν χθες και τα οποία έδειξαν αύξηση το Δεκέμβριο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρουσιάζουν οι δυτικές και μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |