Thursday, January 29, 2009

Ανοίγει παράθυρο για εγγυήσεις τραπεζών

Ανοίγει παράθυρο για εγγυήσεις τραπεζών


Ανοικτό άφησε σήμερα το ενδεχόμενο παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας όμως την ανάγκη να αρχίσουν οι τράπεζες να μεταφέρουν τα οφέλη από τις ενέργειες που γίνονται για τόνωση της ρευστότητας, στους δανειζόμενους. «Αν μας ζητηθεί από τις τράπεζες να προσφέρουμε την εγγύηση μας για να μπορέσουν να αντλήσουν χαμηλή ρευστότητα είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε το θέμα με πολύ θετικό πνεύμα», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, για παραχώρηση εγγυήσεων στις τράπεζες ώστε να αντλήσουν κεφάλαια από διεθνείς χρηματαγορές μέσω χρεογράφων, χαρακτήρισε πολύ καλή την εισήγηση, σημείωσε ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί όπως υπάρχει σωστή τιμολόγηση για την εγγύηση που θα προσθέσει το δημόσιο σε υποχρεώσεις ιδιωτικών οργανισμών και των τραπεζών».

Σε σχέση με την άλλη εισήγηση του κ. Ορφανίδη, για την έκδοση ειδικών κρατικών χρεογράφων προς τις τράπεζες, ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την ενίσχυση των τραπεζών μέσω χρεογράφων εξηγώντας ότι ήδη έχει εκδώσει γραμμάτια δημοσίου ύψους €1,4 δισ. τα οποία έχουν αγοραστεί από τις τράπεζες ενώ πιο πρόσφατα έχει εκδώσει πεντάχρονα μεσοπρόθεσμα γραμμάτια δημοσίου ύψους €300 εκ., στα οποία έχουν επενδύσει, κυριως, οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε από την πλευρά του ότι τα όποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση για τις τράπεζες θα πρέπει να είναι υπό την προϋπόθεση και τον έλεγχο ότι στο τέλος της ημέρας, το χαμηλό επιτόκιο που εξασφαλίζουν οι τράπεζες θα μετακυλήσει στους κύπριους επιχειρηματίες και όχι στα αυξημένα κέρδη των τραπεζών.

Ο υπουργός συμφώνησε ότι «οι τράπεζες ζητούν συνεχώς από την κυβέρνηση και το δημόσιο διάφορες παραχωρήσεις και κυρίως όσον αφορά τη ρευστότητα τους αλλά θα πρέπει και οι ίδιες να επωμισθούν μέρος του μεγάλου βάρους που πέφτει σε όλους για τόνωση της οικονομίας», είπε.

«Όλη αυτή η ρευστότητα που έχει ξεκινήσει να εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να μεταφραστεί άμεσα σε πολύ χαμηλότερα επιτόκια για τον κύπριο πολίτη», τόνισε.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε επίσης ότι αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει διάσκεψη με τους υπουργούς των παραγωγικών υπουργείων, για να γίνει μια παρακολούθηση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα κυρίως όσον αφορά την επίσπευση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης αλλά και να εξεταστεί και το ενδεχόμενο για νέα πιθανά μέτρα τα οποία έχουν προταθεί από πολλούς οργανισμούς.

Ο κ. Συλλούρης εισηγήθηκε τη διεύρυνση των συσκέψεων που κάνει ο υπουργός Οικονομικών ώστε να εξετάζονται όλες οι θέσεις συλλογικά.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |