Thursday, January 29, 2009

Ορφανίδης: «Ναι» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων

Ορφανίδης: «Ναι» σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων

Την αντίθεσή του προς τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ότι η νομισματική αρχή δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, γιατί αυτό θα καταστήσει αναποτελεσματική τη νομισματική της πολιτική, εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο των Certified Public Accountants, ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε πως η προσέγγιση αυτή είναι αδόκιμη, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει απραξία της νομισματικής αρχής, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υποστηρίζει σημαντικές προληπτικές μειώσεις του επιτοκίου.

Σε περίπτωση που τα επιτόκια πλησιάσουν το μηδέν, πριν ανακάμψει η οικονομία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου εκτιμά ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν μη συμβατικές νομισματικές ρυθμίσεις, όπως η αύξηση της προσφοράς χρήματος, που θα έχει μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα επιτόκια προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Ορφανίδης εισηγήθηκε την έκδοση ειδικών χρεογράφων στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για λήψη φθηνού δανεισμού από το ευρωσύστημα. Εισηγήθηκε, επίσης, την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων σε τράπεζες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές μέσω έκδοσης χρεογράφων.

«Επειδή τέτοια μέτρα ήδη εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως στην Ελλάδα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την κυβέρνηση μας να τα λάβει υπόψη και αυτή, για να εξισώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων και ξένων τραπεζών και να μην θέσει τις τράπεζες μας σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα», τόνισε.

Ο κ. Ορφανίδης επισήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος θα πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα, σε περίπτωση που επιδεινωθεί πέραν του αναμενόμενου η οικονομία της Ευρωζώνης, της Βρετανίας και άλλων βασικών οικονομικών εταίρων της χώρας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |