Thursday, September 30, 2010

Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Moody’s: Πέντε "συν" για τις ελληνικές τράπεζες


Παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος θεωρεί τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες αρνητικές, προχωρεί σε πέντε ενδιαφέρουσες και θετικές επισημάνσεις - Τι "καλό" αναφέρει για την τρέχουσα έκδοση της Εθνικής Τράπεζας.

Ο διεθνής οίκος σε πρόσφατη έκθεσή του -27 Σεπτεμβρίου- εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών αρνητικές ("Greek Banks: Negative Outlook Maintained" είναι ο σχετικός τίτλος).

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s προχωρά σε πέντε θετικές επισημάνσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

Α. Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναμένεται να αυξηθούν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 7,3% των μικτών δανείων στο τέλος του 2009 στο 9% τον Ιούνιο (16,7% για τα καταναλωτικά, 8,7% για τα στεγαστικά και 7,6% για τα επιχειρηματικά) και το ποσοστό αυτό αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 10% - 11% μέχρι το τέλος του έτους.

Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ήδη σχηματισθείσες προβλέψεις ανέρχεται στο 43% (έναντι 62% το 2005 - 2006) και φαίνεται ότι θα χρειαστούν περισσότερες προβλέψεις και οι αξίες των καλύψεων έχουν επηρεαστεί και αυτές πτωτικά από την κρίση.


Ωστόσο, η Moody’s επικαλείται τα πρόσφατα stress tests που αποφαίνονται ότι με εξαίρεση την ΑΤΕbank καμιάς τράπεζα δεν απειλείται η βιωσιμότητα λόγω των... κακών δανείων.

Β. Στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, η Moody’s εκτιμά ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτές διαθέτουν κρατικά χρεόγραφα αξίας γύρω στα 50 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, η Moody’s στο συγκεκριμένο μέτωπο αναφέρεται σε κάτι σχετικά ευχάριστο. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος δεν συμμερίζεται στον ίδιο βαθμό με ξένους αναλυτές το ρίσκο για haircut: "Θεωρούμε τον κίνδυνο για αναδιάρθρωση του δανεισμού από την ελληνική κυβέρνηση χαμηλό, αλλά όχι επουσιώδη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γ. Ειδικότερα για την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει 2,8 δισ. ευρώ, η Moody’s αναφέρεται με θετικό τρόπο: "Περιμένουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να απορροφήσει τόσο τις επιπτώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και περίπου 30% haircut στα ελληνικά κρατικά ομόλογα" (αν φυσικά χρειαστεί).

Άρα λοιπόν, η Εθνική Τράπεζα μετά την άντληση των 2,8 δισ. θα μπορεί να αντέξει ακόμη και haircut 30% στα κρατικά ομόλογα, περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν, ενώ η Moody’s θεωρεί το συγκεκριμένο κίνδυνο χαμηλό.

Δ. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (όλες ελληνικές) υπεραποδίδουν σε σχέση με τις υπόλοιπες, επισημαίνει ο διεθνής οίκος. Ενδεικτικά μάλιστα, αναφέρεται ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο οι εμπορικές τράπεζες κατέγραψαν ζημίες 731 εκατ. ευρώ (έναντι 978 εκατ. ευρώ κερδών την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), χωρίς κανένας από τις τέσσερις μεγάλους ομίλους να υποχρεωθεί σε ζημία.

Αντίθετα, στις μικρότερες τράπεζες συγκαταλέγονται και ξένες, που αναμένεται να ενισχυθούν από τις μητρικές του, αν φυσικά παραστεί η σχετική ανάγκη.

Ε. Παρά τη ζημιογόνο πορεία των τραπεζών στο πρώτο φετινό εξάμηνο, η κατάσταση διαφοροποιείται αν συγκρίνουμε τα κέρδη πριν από τις προβλέψεις και χωρίς να υπολογίσουμε τα αποτελέσματα από επενδύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κέρδη θα σημείωναν αύξηση 16%, λόγω της ανοδικής πορείας στο καθαρό εισόδημα από τόκους.

Άλλωστε, στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου αρνητικά συνέβαλαν:

• Κατά 313 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 996 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οι ζημίες από επενδύσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις λιγότερο από 10% αυτών ταξινομήθηκε ως "εμπορεύσιμη" (trading) επένδυση.
• Η αύξηση των προβλέψεων κατά 39%, στα 3,2 δισ. ευρώ.
• Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εξαιτίας της έκτακτης φορολόγησης.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |