Thursday, September 30, 2010

Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s


Σε Αa1 υποβάθμισε την Ισπανία η Moody΄s

Σε «Aa1» από «Aaa» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, σε τοπικό και ξένο νόμισμα, η Moody’s, επαληθεύοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών. Το outlook είναι «σταθερό».

Στην έκθεσή του ο οίκος αποδίδει την απόφαση να στερήσει από την χώρα την τελευταία κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση στους εξής παράγοντες:

1) Στις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ισπανίας, συγκριτικά και με τις υπόλοιπες χώρες που φέρουν την κορυφαία αξιολόγηση, καθώς η διαδικασία εξισορρόπησης της οικονομίας χωρίς τη συμμετοχή των κλάδων κατασκευής και real-estate είναι πιθανό να διαρκέσει πολλά χρόνια.

2) Στη σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής ισχύος της ισπανικής κυβέρνησης, όπως αυτή αντανακλάται από την πιο προφανή επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν αξιολόγηση “Aaa”.

3) Στην ολοένα μειούμενη αντοχή στο χρέος (π.χ. πληρωμές τόκων σαν ποσοστό των εσόδων) αλλά και τις αυξημένες δανειακές απαιτήσεις, που υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει ευάλωτη σε ενδεχόμενη περαιτέρω μεταβλητότητα στις αγορές.

"Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πίσω από την απόφαση της Moody΄s να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ισπανίας είναι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και η συνεπακόλουθη πρόκληση για την δημοσιονομική σταθερότητα", αναφέρει η Kathrin Muehlbronner, επικεφαλής αναλυτής του οίκου για την Ισπανία. "Τα προσεχή έτη η ισπανική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό μόνο 1%. Οι ρυθμοί ανάπτυξης για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται υψηλότεροι αλλά επίσης αργοί".

Στους βασικούς κινδύνους για την Ισπανία, η Moody΄s ξεχωρίζει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, οι πρόσφατες νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας αλλά και η ευρύτερη συγκράτηση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το κόστος απολύσεων θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και η ευελιξία μισθών πιο περιορισμένη σε σχέση με άλλα κράτη που έχουν αξιολόγηση "Αaa".

"Οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ισπανίας καθίστανται εμφανείς από το υψηλό εξωτερικό χρέος και το επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που σταδιακά διορθώνονται αλλά παραμένουν υψηλότερα έναντι των περισσότερων άλλων χωρών με υψηλή αξιολόγηση", σημειώνεται στην έκθεση.

Η Moody΄s επίσης προβλέπει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα αλλά και της προσαρμογής στον τομέα real estate όπου ένα σημαντικό απόθεμα κατοικιών παραμένει απούλητο και όπου οι προσαρμογές στις τιμές είναι πιο περιορισμένες από οπουδήποτε αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ισπανίας στις 30 Ιουνίου του 2010.

Εξάλλου, η Moody΄s επαναδιατύπωσε την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμων εκδόσεων "Prime-1" με outlook "σταθερό".

source: capital.gr

No comments:

Share |