Tuesday, August 25, 2009

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Bernanke στην προεδρία της Fed

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Bernanke στην προεδρία της Fed


Τον επαναδιορισμό του Ben Bernanke στο "τιμόνι" της Federal Reserve πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να δουλεύει για να κρατήσει ισχυρή και ανεξάρτητη την ομοσπονδιακή τράπεζα. Ο επαναδιορισμός του επικεφαλής της Fed θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Γερουσία.

Στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος εκθείασε την "ψυχραιμία και σοφία του προέδρου της Fed κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης", ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να προωθεί τη κανονιστική μεταρρύθμιση στη χρηματοοικονομική βιομηχανία παρά τις αντιδράσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε στα πρωτοφανή γεγονότα των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ότι η η ομοσπονδιακή τράπεζα αντέδρασε με τόλμη όταν χρειάστηκε, ενώ επισήμανε ότι βασικός στόχος για την Fed παραμένει "να αποκαταστήσει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον όπου θα ανθίζουν και πάλι οι ευκαιρίες και η σκληρή δουλειά και η δημιουργικότητα των Αμερικανών θα λαμβάνουν την κατάλληλη ανταμοιβή τους".

Ο Ben Bernanke πιστώνεται με τη θεμελίωση της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων για την διάσωση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και θεωρείται "αρχιτέκτονας" πρωτόγνωρων προγραμμάτων για την ενίσχυση των αγορών μέσω της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων από την Fed.

capital.gr

No comments:

Share |