Tuesday, August 25, 2009

"Βουτιά" στην Κίνα, ηπιότερες πιέσεις στην υπόλοιπη Ασία

"Βουτιά" στην Κίνα, ηπιότερες πιέσεις στην υπόλοιπη Ασία


Σε πτωτικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες στην πρώτη γραμμή των απωλειών, υπό το βάρος των απαισιόδοξων προβλέψεων για την οικονομία του πρωθυπουργού της Κίνας, Wen Jiabao αλλά και των απογοητευτικών μεγεθών που ανακοίνωσαν κινεζικές εταιρείες.

Ο Jiabao ανέφερε πως η Κίνα θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς η οικονομία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, όπως η δυσκολία ενίσχυσης της τοπικής κατανάλωσης. Ο ίδιος προειδοποίησε τους πολίτες να μην έχουν "τυφλή αισιοδοξία" παρά την εμφανή βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, πρόβλεψε πως οι πιέσεις από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jiangxi Copper σημείωσε “βουτιά” σχεδόν 7%, καθώς οι επενδυτές δεν επιφύλαξαν θετική υποδοχή στα κέρδη α΄ εξαμήνου της εταιρείας, που σημείωσαν πτώση 61% σε σχέση με τα περυσινά και ενώ οι τιμές των μετάλλων υποχώρησαν από τα χθεσινά επίπεδα. Απώλειες και για την Aluminum Corp. of China στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ανακοίνωσε ζημιές για το γ΄ τρίμηνο χρήσης. Στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ο όμιλος KB Financial απώλεσε 2,1% στον απόηχο των απαισιόδοξων προβλέψεων της SunTrust Banks για αύξηση των πιστωτικών ζημιών των αμερικανικών τραπεζών, οι οποίες περιόρισαν την όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Η είδηση για επανεκλογή του Ben Bernanke στη θέση του επικεφαλής της Fed, δεν έδειξε να προκαλεί έκπληξη στις ασιατικές αγορές.

Στο ταμπλό, o MSCI Asia Pacific βρέθηκε να υποχωρεί σε ποσοστό 0,2%, στις 113,20 μονάδες, Χθες ο δείκτης σημείωσε “άλμα” 2,5%, το μεγαλύτερο από τις 19 Μαΐου.

Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,79% στις 10.497,36 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε σε ποσοστό0,53%.

Στην Κίνα ο CSI 300 καταγράφει “βουτιά” 6,18%, ενώ οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite κινούνται στο -4,48% και -4,87% αντίστοιχα. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε κατά 1,11%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,46%, ενώ ο δείκτης ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε κέρδη 0,42%.

Στη Ν. Κορέα ο Kospi υποχώρησε σε ποσοστό 0,67% στις 1.601,38 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν κινείται στο -0,42%.

Απώλειες σημείωσε στην Ινδία ο δείκτης Sensex στο -0,89%, ενώ ο Straits Times στην Σιγκαπούρη υποχώρησε κατά 1,23%.


capital.gr

No comments:

Share |