Tuesday, August 25, 2009

Παραπαίει η αγορά τέχνης

Παραπαίει η αγορά τέχνης

Ο οίκος Christie's εγκατέλειψε τα σχέδιά του σχετικά με τη δημιουργία επενδυτικού fund σε έργα τέχνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση πληγώνει την άλλοτε ακμάζουσα αγορά τέχνης.
Ο οίκος Christie's International εγκατέλειψε τα σχέδιά του σχετικά με τη δημιουργία επενδυτικού fund σε έργα τέχνης. Η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση πληγώνει την άλλοτε ακμάζουσα αγορά τέχνης.

Ο Christie's είχε προσεγγίσει διαχειριστές και τραπεζίτες επενδύσεων, για να εκτιμήσει το ενδιαφέρον που υπήρχε για ένα επενδυτικό fund και έκανε βήματα για να ιδρύσει ξεχωριστή εταιρία διαχείρισης περιουσίας, η οποία θα είχε το στόχο να συγκεντρώσει $250 εκατ. με $350 εκατ. Ακόμη προσεγγίστηκαν η HSBC όσο και η Goldman Sachs για το εν λόγω εγχείρημα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν

Αλλά καθώς η παγκόσμια οικονομία συνέχιζε να παραπαίει, εγκατέλειψε το σχέδιό του και απέλυσε ορισμένα στελέχη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο που επρόκειτο να διοικήσουν τη νέα επιχείρηση, Ανάμεσα σε αυτούς που απολύθηκαν ήταν ο Γενικός Επιχειρησιακός Διευθυντής Michael Plummer, και οι αντιπρόεδροι Ed Mc Gorry και ο Jeff Rabin

«Η περιστολή του οίκου Christie's, και οι συνεχείς περικοπές σε χρηματοοικονομικά στελέχη και προσωπικό είναι συμπτωματικά σε σχέση με την κατάσταση της αγοράς τέχνης», δήλωσε ο Peter R. Stern της McLaughlin & Stern LLP, δικηγόρος που εξειδικεύεται σε ζητήματα γύρω από την τέχνη. «Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των οίκων πλειστηριασμών».

Ο οίκος Christie's εξερευνούσε τρόπους δημιουργίας ξεχωριστής χρηματοοικονομικής υπηρεσιακής μονάδας, με σκοπό την διαφοροποίηση από το παρόν σύστημα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με σκοπό να ανταγωνιστεί πιο άμεσα την Sotheby s Financial Services, θυγατρική εταιρία του κυρίου αντιπάλου της. Τα έσοδα της χρηματοοικονομικής υπηρεσιακής μονάδας του οίκου Sotheby's, εισηγμένης εταιρίας στο χρηματιστήριο, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανήλθαν στα $6 εκατ. στο πρώτο μισό του 2009. Ο Sotheby's προσφέρει προθεσμιακά δάνεια, που καλύπτουν μεγαλύτερες περιόδους και χρησιμοποιούν το έργο τέχνης ως εγγύηση στην περίπτωση που τα δάνεια δεν εξοφληθούν.

Εν τω μεταξύ η παγκόσμια αγορά τέχνης έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα φέτος. Οι πωλήσεις σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie's σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν πτώση κατά 69% το πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ το επίπεδο των πωλήσεών του από πλειστηριασμούς στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 51% την ίδια περίοδο. Το Μάιο, ο πλειστηριασμός σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη ήταν κατά 87% λιγότερο αποδοτικός από ό,τι ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Ο οίκος πλειστηριασμών, που ανήκει στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Francois Pinault, ανέφερε πτώση στις πωλήσεις του κατά 35% για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Οι μεγάλοι οίκοι πλειστηριασμών χρησιμοποιούν παραδοσιακά δάνεια τέχνης για να πάρουν παρακαταθήκες. Και οι δυο εταιρίες προσφέρουν έντοκα δάνεια που είναι γνωστά ως «προκαταβολές έναντι παρακαταθηκών» σε συλλέκτες που συμφωνούν να πωλήσουν σε πλειστηριασμό έργο τέχνης που βρίσκεται στην κατοχή τους, συνήθως εντός έξι μηνών. Οι συλλέκτες πρέπει να αποπληρώσουν το δάνειο, ακόμη και αν το έργο τέχνης δεν πωληθεί.

reporter.gr

No comments:

Share |