Tuesday, August 25, 2009

Η ύφεση είναι εδώ ... Το επιβεβαιώνουν οι «αριθμοί»

Η ύφεση είναι εδώ ... Το επιβεβαιώνουν οι «αριθμοί»

Πολλές είναι οι «φωνές» που κάνουν λόγο για έξοδο από την κρίση, ενώ λίγοι είναι οι σκεπτικιστές που υποδεικνύουν ψυχραιμία και σωστή ανάγνωση των αποτελεσμάτων που δίνουν μερικοί σημαντικοί δείκτες για την αμερικανική οικονομία. Η μηνιαία έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κογκρέσο αποφαίνεται ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε περίοδο ύφεσης. Με μικρότερο ρυθμό βέβαια, αλλά «το πρόσωπο της ύφεσης δεν αλλάζει». Αναλυτικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας ο δείκτης στον οποίο αντανακλάται η πορεία της οικονομίας και συντάσσεται με βάση 85 ξεχωριστούς επιμέρους δείκτες μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες: την παραγωγή, την εργασία, την κατανάλωση και τις πωλήσεις.

Όλες οι κατηγορίες τον Ιούλιο ήταν με αρνητικό πρόσημο, εκτός από αυτόν της παραγωγής, ο οποίος «γύρισε» στο τέλος Ιουλίου σε θετικό έδαφος, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων παραγωγής και παραγγελιών στον τομέα της μεταποίησης. Η συνισταμένη των τριών αλλων κατηγοριών ήταν στις -0,74 μονάδες από -1,82 μονάδες τον Ιούνιο. Επιπλέον, τον Ιούλιο, 50 από τους 85 δείκτες ήταν αρνητικοί, αν και καλύτεροι από τα επίπεδα που εμφάνισαν τον Ιούνιο. Από την άλλη, ο μέσος όρος των δεικτών σε επίπεδο τριμήνου, αν και βελτιώθηκε, παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, και συγκεκριμένα, στις -2,18 μονάδες από -3,63 μονάδες στην αρχή του χρόνου. Αυτό σημαίνει βελτίωση, και όχι ανάκαμψη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Οι άλλοι τέσσερις δείκτες στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη βάση στο κυβερνητικό επιτελείου της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού είναι οι αμοιβές, η βιομηχανική παραγωγή, τα εισοδήματα που δεν περιλαμβάνουν μεταφορές πληρωμών και οι επιχειρηματικές πωλήσεις.

Η βιομηχανική παραγωγή είναι η μόνη από τους τέσσερις δείκτες που έκλεισε τον Ιούλιο υψηλότερα. Μετά από πτώση της τάξεως του 15% από τον Δεκέμβριο του 2007, κατάφερε τον Ιούλιο να κλείσει κατά 0,5%. Ήταν μόλις η δεύτερη αύξηση από την ώρα που ξέσπασε η κρίση.

Οι αμοιβές, που δεν περιλαμβάνουν αυτές του αγροτικού τομέα, υποχώρησαν για ακόμη μια φορά από τότε που αρχισε η κρίση, κατά 4,8%. Σημειώνεται εδώ ότι τιμαριθμικά προσαρμοσμένο εισόδημα υποχώρησε κατά 0,8% τον Ιούλιο, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2007 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 6,7%. Με το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν και οι τιμαριθμικά προσαρμοσμένες πωλήσεις τον ίδιο μήνα, ενώ από τότε που αρχισε η κρίση έχουν υποχωρήσει κατά 12%.

reporter.gr

No comments:

Share |