Tuesday, August 25, 2009

Μικρά κέρδη για το αργό- Αντεξε στις πιέσεις

Μικρά κέρδη για το αργό- Αντεξε στις πιέσεις

Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, περιορίζοντας το ενδοσυνεδριακό ράλι που πραγματοποιούσε, εξαιτίας αφενός της ανόδου του δολαρίου, και αφετέρου των εκτιμήσεων ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία θα αγγίξει τα 9 τρισ. δολάρια, θέτοντας σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του αργού έκλεισαν στα 74,37 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας ανοδο της τάξεως του 0,6%. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό διαπραγματευόταν σε υψηλά δέκα μηνών, καθώς αγγιξε τα 74,81 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκαν κατά 0,10% στα 73,53 δολάρια η ουγγιά.

Στο ετήσιο συμπόσιο της Fed του Κάνσας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι δύο ισχυροί ανδρες της Fed και της ΕΚΤ, Ben Bernanke και Jean-Claude Trichet, συμφώνησαν στο γεγονός ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος παράτασης της ύφεσης.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Auerbach Grayson, σε περίπτωση που το αργό καταφέρει να ξεπεράσει το «σκόπελο» των 75 δολαρίων, τότε η πορεία πάνω από τα 80 δολάρια είναι σίγουρη. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αρωγή των κεφαλαιαγορών, αφού σύμφωνα με τις οποίες το αργό κινείται από τον περασμένο Ιανουάριο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι απειλές από απελευθερωτικό κίνημα στη Νιγηρία εντείνονται, πληθαίνοντας τις εκτιμήσεις ότι ίσως επαναληφθούν έκτροπα του 2006, όπου και είχαν προκαλέσει ζημιές σε αγωγούς που κόστισαν το 20% των εξαγωγών από την εν λόγω χώρα.

reporter.gr

No comments:

Share |