Monday, August 24, 2009

Ξαναχτυπά ο Dr. Doom

Ξαναχτυπά ο Dr. Doom

Αυξημένο κίνδυνο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση, μετά από μια περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, βλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, του οποίου το παρατσούκλι είναι Dr. Doom καθώς ήταν ο πρώτος που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο Roubini σε άρθρο του στους Financial Times θεωρεί ότι η ύφεση στις ΗΠΑ, την Βρετανία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ολοκληρωθεί επισήμως πριν το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με βραδείς ρυθμούς για του λάχιστον δύο χρόνια, σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή. Αντίθετα, θεωρεί ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα κράτη, όπως η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Ο Roubini προειδοποιεί επίσης ότι οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είναι αντιμέτωπες με ένα οικονομικό δίλημμα: Αν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την διόγκωση των ελλειμμάτων μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των δαπανών, ενδεχομένως να υπονομεύσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης. Από την άλλη αν διατηρήσουν τα μεγάλα ελλείμματα, οι ανησυχίες για αναθέρμανση του πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, γεγονός που εμποδίζει παραδοσιακά την οικονομικά ανάπτυξη.

reporter.gr

No comments:

Share |