Monday, August 24, 2009

Ομπάμα: "Δεν είμαι anti business"

Ομπάμα: "Δεν είμαι anti business"


Μετά από έξι μήνες στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό BusinessWeek, υπερασπίζεται τις προτεινόμενες αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους, μιλάει για τα μαθήματα ηγεσίας που πήρε από τη μέχρι τώρα εμπειρία του, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες πως είναι "anti business".

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη συνέντευξή του πως στη μεταβατική περίοδο και τους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, η διοίκηση ήταν σε λειτουργία κρίσης, καθώς το επίκεντρο ήταν το ευάλωτο οικονομικό σύστημα και οι ενέργειες που απαιτούνταν για να σταθεροποιηθεί, καθώς και η επίτευξη της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος χωρίς να δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Έτσι, λέει πως έχει μιλήσει με πολλούς ηγέτες στο χώρο των επιχειρήσεων για αυτό το θέμα, έχοντας μιλήσει με τον Buffet για την κατάσταση της αγοράς, ή με τον CEO της General Electric, Jeff Immelt για τρόπους οι οποίοι θα δώσουν ώθηση στον εταιρικό δανεισμό.

Επιπλέον ο πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε τις κατηγορίες πως είναι anti business, τονίζοντας πως η μόνη φορολογική του πολιτική μέχρι τώρα είναι φοροελαφρύνσεις για το 95% των εργαζομένων. “Πολλοί από αυτούς που πιστεύουν πως είμαστε anti business, μάλλον ξεχνάνε πως πριν από τρεις, τέσσερις μήνες, με μεγάλο πολιτικό κόστος, βγάλαμε τα κάστανα από τη φωτιά για αυτούς. Και, αν είναι στο χρηματοοικονομικό τομέα, απολαμβάνουν πολλές κυβερνητικές εγγυήσεις οι οποίες βοηθούν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Έτσι, είναι δύσκολο να μην είμαι λίγο σκεπτικός όταν ακούω με κάποιο τρόπο πως είμαστε εναντίον των επιχειρήσεων,” σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως καταφέρθηκε εναντίον των μεγάλων μπόνους εν μέσω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

“Συνεχίζω να πιστεύω -και αυτό είναι απλά κοινή λογική, όχι anti business- πως αν είσαι πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της θητείας σου είχες μια τεράστια οικονομική κατάρρευση λόγω της οποίας χάθηκαν $10 τρισ. πλούτου, μάλλον πρέπει να σκεφτείς λίγο και να αναθεωρήσεις τους επαγγελματικούς σου στόχους. Και όταν βλέπω πως η Wall Street δεν το κάνει αυτό, καταλαβαίνω πως όχι μόνο ξέχασαν το πρόσφατο παρελθόν, αλλά βάζουν την οικονομία της χώρας σε περαιτέρω κίνδυνο,” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

“Η σκέψη ορισμένων χρηματοοικονομικών ινστιτούτων ότι: ‘μπορούμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε μεγάλα ρίσκα και να πληρώνουμε στους εαυτούς μας εξαιρετικά μεγάλους μισθούς και μπόνους επειδή ξέρουμε πως είμαστε πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουμε’ είναι επικίνδυνη για την οικονομία και για τις επιχειρήσεις,’’ πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη φορολογία, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως κατά την άποψή του, η σωστή ισορροπία υπήρχε στη δεκαετία του ΄90, επί Κλίντον. Υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ένα μη βιώσιμο διαρθρωτικό έλλειμμα το οποίο πρέπει να μικρύνει, ενώ το 1% των φορολογουμένων έχουν διαρκώς αναπτυσσόμενη παραγωγικότητα. "Για εμάς, το να επανέλθουμε σε κάποιου είδους ισορροπία είναι τουλάχιστον λογικό," είπε, συμπληρώνοντας πως ο στόχος του είναι αυτή η ισορροπία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις χωρίς όμως να είναι μερκαντιλιστής ή να καταφύγει σε τακτικές προστατευτισμού.

"Θα ήθελα να δω χαμηλότερο εταιρικό φόρο. Θα ήθελα να υπάρχουν λιγότερα παραθυράκια, έτσι ώστε δεν θα χάνουμε έσοδα. Θα ήθελα να ξανασκεφτούμε τη σχέση μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων […] Υπάρχουν πολλές τοπικές επιχειρήσεις που πληρώνουν 35% φόρους, ενώ μερικές εταιρείες που είναι στη λίστα Fortune 100 πληρώνουν 12%," είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ελπίζει σε μια υγιή συζήτηση με την επιχειρηματική κοινότητα για αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση του BusinessWeek για το τι έμαθε σχετικά με θέματα μάνατζμεντ και ηγεσίας κατά τους πρώτους 6 μήνες της Προεδρίας του, ο Ομπάμα είπε πως το σημαντικότερο πράγμα που κατάλαβε είναι ότι πρέπει να βάλεις τους σωστούς ανθρώπους στη σωστή θέση. "Δώσε τους την ελευθερία να καινοτομήσουν και να αντιμετωπίσουν δημιουργικά τα προβλήματα, να λογοδοτούν για τα αποτελέσματα, και σιγουρέψου πως συνεργάζονται μεταξύ τους και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Και νομίζω πως σε αυτό το θέμα είμαστε αρκετά πετυχημένοι," δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως το δεύτερο πράγμα που έμαθε αυτούς τους 6 μήνες είναι πως πολλές από τις αποφάσεις που παίρνει βασίζονται σε πιθανότητες. "Πολλές από τις αποφάσεις είτε για το Αφγανιστάν ή το τραπεζικό σύστημα, περιλαμβάνουν ένα σύνολο επιλογών, το αποτελέσματα των οποίων δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένο, και παίρνω την καλύτερη δυνατή απόφαση -γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες, αλλά είμαι πρόθυμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις, ακόμα και αν υπάρχει ρίσκο,’’ τόνισε.

Συνολικά, ο Ομπάμα εκτίμησε πως η διοίκησή του έχει κάνει μια πραγματικά καλή δουλειά για την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος . "Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι κατανοούν πόσο πολύ είχε προχωρήσει το όλο θέμα, και αν είχε προχωρήσει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι είμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι παρηγοριά για αυτούς που βρίσκονται εκτός εργασίας ή τις μικρές επιχειρήσεις που κλείνουν. Αλλά δεδομένης της ταχύτητας που έπρεπε να δράσουμε, με την αβεβαιότητα και το φόβο που υπήρχε εκεί έξω, κάνοντας μια αναδρομή, είναι ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα," υπογράμμισε.

capital.gr

No comments:

Share |