Tuesday, August 25, 2009

Βρετανία: Σε χαμηλό 9 ετών τα νέα στεγαστικά δάνεια

Βρετανία: Σε χαμηλό 9 ετών τα νέα στεγαστικά δάνεια




ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Οι χορηγήσεις δανείων από τις βρετανικές τράπεζες παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα νέα στεγαστικά δάνεια επιβραδύνθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών ενώ τα δάνεια σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα κατέγραψαν σημαντική πτώση.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ένωσης Τραπεζών (BBA), οι εποχικά προσαρμοσμένες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν μόλις κατά 1,6 δισ. λίρες τον Ιούλιο, αύξηση η οποία είναι το χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2000, ενώ τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 2,2 δισ. λίρες.


Τον Ιούλιο του 2008, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7 δισ. λίρες. Σύμφωνα με την BBA οι χορηγήσεις δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησαν στις 4,1 δισ. λίρες, ενώ τον Ιούλιο είχαν μειωθεί κατά 0,3 δισ. λίρες.


Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της στεγαστικής αγοράς είναι περισσότερο αισιόδοξες. Οι εγκρίσεις στεγαστικών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη μελλοντική πορεία της στεγαστικής αγοράς, ανήλθαν σε 38.181, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008 ενώ τον Ιούνιο ανήλθαν σε 35.564 και τον Ιούλιο του περασμένου έτους σε 22.248.


“Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκε για αγορά κατοικίας βελτιώνεται συνεχώς από το Νοέμβριο, ωστόσο τα νέα δάνεια αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα δάνεια για αποπληρωμές, με αποτέλεσμα η καθαρή αύξηση να είναι σχετικά μικρή,” σημειώνει ο διευθυντής στατιστικής της BBA, David Dooks.


“Οι χορηγήσεις σε εταιρείες εκτός χρηματοοικονομικού τομέα έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως αναμενόταν λόγο της ύφεσης και της χρήσης των κεφαλαιαγορών από τις μεγάλες εταιρείες για την άντληση κεφαλαίων, αν και τα ποσά είναι μόλις κατά 3% μικρότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008,” τονίζει ο Dooks.

capital.gr

No comments:

Share |