Wednesday, July 9, 2008

Δραματική υποχώρηση της αξίας των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Δραματική υποχώρηση της αξίας των επενδυτικών τραπεζών στις ΗΠΑ

Περισσότερο από 1 τρισ. δολάριο υποχώρησε η αξία των αμερικανικών χρηματοοικονομικών ομίλων εφέτος, εν μέσω ανησυχιών για την ευρωστία του τραπεζικού τομέα καθώς η πιστωτική κρίση εισέρχεται ακόμη πιο βαθιά στα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας.


Αυξάνονται οι ενδείξεις για περισσότερα προβλήματα στους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Wall Street.
H εβδομάδα άρχισε ιδιαίτερα αρνητικά, με τα διεθνή χρηματιστήρια να συνεχίζουν και χθες για δεύτερη ημέρα τις απώλειές τους, οι οποίες έφθασαν το 20% ή και περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα του 2007 - ποσοστό που χαρακτηρίζει την πτωτική αγορά (bear market).

H πτώση των μεγάλων ονομάτων, όπως Lehman Brothers Morgan Stanley και Merrill Lynch είχε ως αποτέλεσμα ο χρηματοοικονομικός τομέας του δείκτη S&P 500 να χάσει περίπου 150 δισ. δολάρια σε αξία τη Δευτέρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι 85 χρηματοοικονομικές εταιρείες του δείκτη έχουν χάσει περί τα 1,3 τρισ. δολάρια από τα υψηλά του τέλους Οκτωβρίου του 2007.

Ακόμη πιο άσχημα είναι τα στοιχεία για 35 από τις παραπάνω επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίες έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Και τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει αφού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για προβλήματα από πλευράς των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.

Η Goldman Sachs Group, η μεγαλύτερη στον κόσμο επενδυτική τράπεζα, αποκάλυψε ότι απώλεσε τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια σε εννέα συνεδριάσεις στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς και ότι τα συνολικά της έσοδα από χρηματιστηριακές δραστηριότητες την ίδια περίοδο μειώθηκαν 17% στα 4,87 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, η Merrill Lynch & Co. αναμένεται να προχωρήσει σε διαγραφή ενεργητικού της αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wachovia, η οποία αναμένει ότι η τρίτη επενδυτική τράπεζα της Wall Street θα ανακοινώσει ζημίες τόσο στο δεύτερο τρίμηνο όσο και ολόκληρο το τρέχον έτος.

Η Wachovia, η οποία επεσήμανε επίσης ότι η Merrill ενδεχομένως να χρειαστεί νέα ένεση κεφαλαίου, προσέθεσε ότι το ενδεχόμενο διαγραφής περισσότερου ενεργητικού της μετά τα τελευταία αποτελέσματα θα μπορούσε να επηρεάσει τα πολλαπλάσια της Merrill σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία η μετοχή της τράπεζας Bradford & Bingley's (B&B) «βούλιαξε» χθες περαιτέρω 20% χαμηλότερα από την τιμή της προγραμματισμένης έκδοσης δικαιωμάτων μετοχών της εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια χρηματοδότησής της.

Καθώς όμως εντείνονται οι πιέσεις στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και γενικότερα στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να αποφευχθεί μία επανάληψη της κατάρρευσης που υπέστη η ανταγωνίστρια Northern Rock πέρυσι, οι μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες συμφώνησαν τελικά να στηρίξουν την έκδοση της B&B, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν περίπου το ένα-τέταρτο της διευρυμένης μετοχικής βάσης της προβληματικής τράπεζας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |