Wednesday, July 25, 2012

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

Κύπρος: Περικοπές 1 δισ. την επόμενη τριετία ζητεί η τρόικα

 Σοβαρές περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο πρότεινε χθες στην κυπριακή υπουργική επιτροπή διαπραγμάτευσης η τρόικα, η οποία έδωσε παράταση μέχρι το 2015 για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται στον σημερινό Τύπο, πρότεινε μείωση του κρατικού μισθολογίου κατά 15% την επόμενη τριετία και μειώσεις στις συντάξεις και κοινωνικές παροχές κατά 10%.

Επίσης, πρότεινε πλήρη κατάργηση του 13ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους. Συνολικά, η τρόικα ζητεί να υπάρξουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Οι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί το 2012 και ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το 2013, κοντά στο 3%.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, που μετέχει στην υπουργική επιτροπή των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου θα γίνει τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η διαβούλευση με το κλιμάκιο δεν θα ολοκληρωθεί τώρα, αλλά όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες. Αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή (ΑΤΑ) η είπε ότι τόσο οι συνδικαλιστικές όσο και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν τοποθετηθεί, η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοικτή και το υπουργείο Εργασίας ξεκινά από τη θέση αυτή. Το θέμα της ΑΤΑ, πρόσθεσε, είναι μέρος των συζητήσεων με την τρόικα, αλλά, επισήμανε, εφόσον η διαδικασία συνεχίζεται είναι πρόωρο να λεχθεί οτιδήποτε.

source: naftemporiki.gr
Share |