Thursday, June 17, 2010

6 μέτρα φωτιά για την οικονομία

6 μέτρα φωτιά για την οικονομία


Φωτιά παίρνει το οικονομικό σκηνικό μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κυβέρνησης για αυξήσεις σε φόρους και μειώσεις σε επιδόματα, που άρχισε να προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις από κόμματα και οργανωμένα σύνολα. Δύο από τα έξι μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ξάφνιασαν την αγορά και έχουν τη σφραγίδα του ΑΚΕΛ. Τα άλλα τέσσερα ήταν αναμενόμενα αφού βρίσκονται υπό συζήτηση ή έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό:

• αύξηση φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα με ετήσιο όφελος €60 εκ.
• στόχευση επιδομάτων με ετήσια εξοικονόμηση γύρω στα €30 εκ.
• μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια εξοικονόμηση €25 εκ.
• και μείωση λειτουργικών δαπανών με ετήσια εξοικονόμηση γύρω στα €70-80 εκ. για το 2010 και το 2011

Φόροι εκπλήξεις

Τα δύο πρώτα μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από επιχειρηματικούς συνδέσμους όσο και από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, καθιστώντας δύσκολη τη ψήφιση τους.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αύξηση του εταιρικού φόρου. Στελέχη του ΑΚΕΛ εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο μέτρο αρκετές φορές σε δηλώσεις τους αλλά το υπουργείο Οικονομικών απέφευγε μέχρι χθες να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ είχε αποκλείσει το μέτρο από τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το Δεκέμβριο και από τις εισηγήσεις που έστειλε το Φεβρουάριο στον πρόεδρο ο Χαρίλαος Σταυράκης.

Το μέτρο στοχεύει σε αύξηση των κρατικών εσόδων κατά €70-80 εκ. το 2010 και το 2011 με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας 1% στα εταιρικά κέρδη. Με την αύξηση του συντελεστή φορολογίας, επέμεινε χθες ο κ. Σταυράκης, η Κύπρος διατηρεί το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή της Ευρώπης για να προκαλέσει όμως την άμεση αντίδραση των λογιστών, που χαρακτήρισαν το μέτρο «βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας» στη χθεσινή ετήσια τους συνέλευση.

Το μέτρο προκάλεσε επίσης την οργίλη αντίδραση της ΟΕΒ που εξέφρασε χθες την έντονη διαφωνία της και την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιβραδύνει την έξοδο της Κύπρου από την ύφεση.

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που αναμένεται να δημιουργήσει, το μέτρο θεωρείται αμφίβολο να κερδίσει πλειοψηφική στήριξη στη βουλή. Το ΔΗΚΟ διαμήνυσε ήδη την αντίθεση του με την αύξηση του εταιρικού φόρου ζητώντας από τους υπουργούς του να απέχουν της συζήτησης για τον εταιρικό και για τον κεφαλαιουχικό φόρο.

Δεδομένων των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η αύξηση του εταιρικού φόρου στη βουλή, η έγκριση τους από το Υπουργικό ενδεχομένως να δίνει την ευκαιρία στο ΑΚΕΛ να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τα υπόλοιπα κόμματα για την ψήφιση των εκ μητρογονίας νόμων, αναγκάζοντας τα να επωμιστούν το όποιο πολιτικό κόστος για την απόρριψη τους.

Φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας

Σοβαρές αντιδράσεις θα προκαλέσει και η αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Από το 2003 και μετά όσοι έχουν περιουσία που βάσει των τιμών του 1980 ξεπερνά τις €170 χιλ., πληρώνουν φόρο 2,5 τοις χιλίοις. Ο υπουργός είπε χθες ότι ο φόρος αυτός θα αυξηθεί στο 7 τοις χιλίοις και πως από το μέτρο θα επηρεαστούν γύρω στους 8 χιλ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η απόφαση του Υπουργικού αποτελεί έκπληξη γιατί προηγουμένως είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών πως το συγκεκριμένο μέτρο θα επηρεάζει μόνο 1800 ιδιοκτήτες περιουσίας αξίας πέραν του €0,5 εκ. Ο υπουργός είχε σημειώσει μάλιστα πως από τη φορολόγηση των 1800 ιδιοκτητών θα εισπραχθούν γύρω στα €10-20 εκ. ετησίως.

Η χθεσινή σύσταση του ΔΗΚΟ στους υπουργούς του για αποχή από τη συζήτηση του μέτρου καθιστά δύσκολη την ψήφιση του χωρίς τη σημαντική αύξηση του ορίου της αξίας.

Καλό το timing…

Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των μέτρων της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε πάντως να είναι πιο βολική, αφού μόλις την προηγούμενη μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο ζητώντας επιτάχυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Επιτροπή ζητά όπως το κυπριακό έλλειμμα, που έφθασε το 6% του ΑΕΠ το 2009 ή τα €1000 εκ., περιοριστεί στο 3% ή στα €500 εκ. μέχρι το 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ότι υπολόγιζε η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Με τα μέτρα που αποφάσισε χθες να προωθήσει το Υπουργικό, υπολογίζεται ότι θα προκύψει μείωση του ελλείμματος πέραν των €300 εκ. ή 2% του ΑΕΠ περίπου.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |