Monday, November 24, 2008

Στο +5% η Wall- Στο +10% η Ευρώπη

Στο +5% η Wall- Στο +10% η Ευρώπη

Απογειώθηκαν οι δείκτες σε Wall και Ευρώπη, αφού ο Dow ενισχύθηκε 4,84%, στις 8.435,74 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 6,33%, στις 1.472,02 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύθηκε 6,46% στις 851,69 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 9,84% στις 4.152,96 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 10,10% στις 3.172,11 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 10,34% στις 4.554,33 μονάδες.
Με ιστορική άνοδο 8,4%, έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ενώ και ο FTSE 100 έκλεισε με άλμα 20ετίας, με τους επενδυτές να βρίσκουν στη διάσωση της Citigroup από την αμερικανική κυβέρνηση αφορμή για μαζικές αγορές. Με το μεγαλύτερο ράλι διημέρου από το 1987 έκλεισε η Wall, ύστερα μάλιστα και από τα διαγγέλματα της νέας κυβέρνησης Ομπάμα, ότι θα συνεργαστεί με την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους με σκοπό να την ενίσχυση της οικονομίας, και την ανάκαμψη της από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε μέσα σε δύο συνεδριάσεις περίπου 1.000 μονάδες.

Ράλι ανόδου στη Wall

Η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 55%, στα 5,80 δολάρια. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ η Federal Deposit Insurance θα εγγυηθεί δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους, συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων, για λογαριασμό της Citigroup. Παράλληλα, το υπουργείο θα την ενισχύσει με ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων, ενώ η Fed φέρεται να είναι έτοιμη να συμβάλλει στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων, παρέχοντας δάνεια στην τράπεζα με προνομιακούς όρους. Σε αντάλλαγμα, η Citigroup θα εκδώσει προνομιούχες μετοχές με μερισματική απόδοση 8%, οι οποίες θα περάσουν στο υπουργείο Οικονομικών και τη Federal Deposit Insurance.

Το «φιλί της ζωής» που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στη Citigroup, επωφέλησε και τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, με πρωταγωνίστριες τη JPMorgan, η οποία ενισχύθηκε κατά 18% και τη Bank of America, η οποία βρέθηκε κατά 22% υψηλότερα.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας, βρήκαν τη Microsoft και την Alcoa να κλείνουν με κέρδη πάνω από το 4%.

Η General Motors ενισχύθηκε κατά 7,2%, αφού οι επενδυτές «εξωτερίκευσαν» τις προσδοκίες τους για ένα ανάλογο πακέτο στήριξης και για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης Ομπάμα για ένα νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, το οποίο θα περιλαμβάνει βοήθεια σε προβληματικούς κλάδους, όπως αυτόν των αυτοκινητοβιομηχανιών, δημιούργησε κλίμα αισιοδοξίας στη Wall. Επίσης, θετική ήταν η αντίδραση της αγοράς και απέναντι στην επιλογή του Τίμοθι Γκάιθνερ ως του νέου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα.

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Deutsche Bank και η Credit Suisse αμφότερες έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 13%, καθώς η σωτηρία της Citigroup, που έχει ενεργητικό 2 τρις δολαρίων και δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες, μετρίασαν τους φόβους περί μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων, που θα έπληττε έτι περεταίρω την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επίσης, η UBS είχε άνοδο 15% και ηBarclays 11%.

Πέραν των τραπεζών, πάρτι και στον κλάδο των εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Η BHP Billiton ενισχύθηκε 21%, ηAnglo American, 20%, η BP, 9,8% και ηTotal 9,6%.

Στην αγορά της Φρανκφούρτης, οι μετοχές της Hypo Real Estate έκλεισαν με άλμα 20%, καθώς η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 20 δις. ευρώ στην εταιρία, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Στο +6,7% έκλεισε η μετοχή της Roche, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι κλινικές μελέτες για το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου Avastin είχε θετικά αποτελέσματα.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου βρήκε σήμερα στήριγμα στη δέσμη μέτρων για την στήριξη της βρετανικής οικονομίας που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Το σχέδιο, ύψους 20 δισ. δολαρίων περίπου, περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φορο-ελαφρύνσεις, όπως η προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Όπως αναμενόταν, ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 17,5% στο 15%, ενώ το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Δεκεμβρίου, και θα διαρκέσει για 13 μήνες. Βέβαια, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, μετά τη λήξη της ισχύος του μέτρου, θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις ώστε να καλυφθεί η ζημία που θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Να σημειωθεί ότι το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορο-ελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |