Monday, November 24, 2008

Βρετανία: Χριστουγεννιάτικη μείωση του ΦΠΑ προωθεί ο Μπράουν

Βρετανία: Χριστουγεννιάτικη μείωση του ΦΠΑ προωθεί ο Μπράουν

Δέσμη μέτρων για την στήριξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Το σχέδιο, ύψους 23 δισ. ευρώ περίπου, εκτιμάται ότι περιλαμβάνει αυξημένες κρατικές δαπάνες και φορο-ελαφρύνσεις, όπως η προσωρινή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο ΦΠΑ αναμένεται να μειωθεί από 17,5% στο 15%. Η εν λόγω μείωση υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 18,5 δισ. λίρες.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ. Το πακέτο μέτρων φέρεται να περιλαμβάνει επίσης μειώσεις φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους και φορο-ελαφρύνσεις για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε δανεισμό - ρεκόρ, τουλάχιστον 100 δισ. λιρών, τον οποίο η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει με την μορφή υψηλότερων φόρων ενώ παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η μείωση του ΦΠΑ θα τονώσει τελικά την κίνηση στην αγορά.

Από τη μεριά του ο Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκε να σχολιάσεις τις φήμες αλλά δήλωσε ότι στο πακέτο θα περιλαμβάνονται «πραγματικά» μέτρα για να εφοδιάσουν με χρήμα την αγορά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |