Monday, November 24, 2008

Καμπανάκι οικοδομικού κραχ

Καμπανάκι οικοδομικού κραχ

• Εργολάβοι: Έρχονται απολύσεις χιλιάδων

• Μείωση κύκλου εργασιών κατά 40%

Μείωση του κύκλου εργασιών στις οικοδομές μέχρι και 40% προβλέπει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), προεξοφλώντας απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο και καλώντας τους βασικούς συντελεστές του κλάδου, όπως τις τράπεζες και τις τσιμεντοβιομηχανίες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις τιμολογήσεις. Η μείωση στις πωλήσεις και κατ’ επέκταση στις κατασκευές οικιστικών ακινήτων άρχισε, σύμφωνα με τους εργολάβους, να δείχνει τα δόντια της στις παραλιακές περιοχές, όπου παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια ανεργίας. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να αναπληρώσει μέρος της χαμένης ζήτησης, με πρόσθετα αναπτυξιακά έργα που θα συντηρήσουν τα μεγέθη του κατασκευαστικού κλάδου και την απασχόληση.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σώτος Λοή κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς τους επιχειρηματίες του κλάδου «ώστε να μη δημιουργείται επιπρόσθετο πρόβλημα στο πρόβλημα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απηύθυνε ακόμη έκκληση στις τσιμεντοβιομηχανίες να μην αυξήσουν τις τιμές τους. «Ας αναμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση και μετά να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τσιμέντα», ανέφερε. Ως γνωστό, οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες έχουν δεσμευθεί έναντι της Επ. Ανταγωνισμού να αφήσουν αμετάβλητες τις τιμές τους μέχρι το 2009 για να τους επιτραπεί να συγχωνευθούν.

Όσον αφορά το θέμα της απειλούμενης ανεργίας, ο κ. Λοή σημείωσε συγκεκριμένα: «Ο κύκλος εργασίας της οικοδομικής βιομηχανίας θα μειωθεί ως αποτέλεσμα της ύφεσης κατά 30% – 40%. Δηλαδή, ενώ το 2006/07 ανήλθε στα €850 εκ., ο κύκλος εργασίας τώρα θα μειωθεί κατά 40% και 20.000 εργαζόμενοι αναγκαστικά θα απολυθούν».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στη λήψη μέτρων για στήριξη της οικοδομικής βιομηχανίας.

«Αυτό που θα πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να αναπληρώσει την εν λόγω μείωση με έργα του δημοσίου ώστε να αποφευχθεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας».

Κληθείς να απαντήσει αν θα την πληρώσουν οι κύπριοι εργαζόμενοι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος. «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους επιχειρηματίες διότι πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν και αδίσταχτοι στο επάγγελμα».

Στον ευρύτερο τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τον κ. Λόη, απασχολούνται 100 χιλ. εκ των οποίων οι 43 χιλ. είναι νόμιμοι οικοδόμοι, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 20% είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας του οργανωμένου εμπορίου, η ΟΣΕΟΚ εισήγαγε νέες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών είναι η κάρτα μέλους με στόχο να περιοριστεί το πρόβλημα της πειρατείας εργοληπτών, δημιουργία του περιοδικού «Εργολήπτη» το οποίο θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο μήνα, ανοικτή γραμμή επικοινωνίας (77778004) και ιστοσελίδα.

Ο κ. Λοή ανέφερε επίσης ότι ένα πάγιο αίτημα του Συνδέσμου είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσού της Ασφάλειας Ευθύνης του Εργοδότη από £50 χιλ. που είναι σήμερα στις £100 χιλ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |