Monday, November 24, 2008

Αλματώδες rebound άνω του 9% για το αργό- Στα 54,5 δολάρια

Αλματώδες rebound άνω του 9% για το αργό- Στα 54,5 δολάρια


Στα 51 δολάρια ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, χάρη στο ράλι των μετοχών και την υποχώρηση του δολαρίου.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 9,2%, ή 4,57 δολάρια στα 54,50 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο οι εν λόγω τιμές είναι κατά 63% χαμηλότερες σε σχέση με το ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι που είχαν σημειωθεί στις 11 Ιουλίου. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά κατά 9,9%, ή κατά 4,85 δολάρια στα 54,04 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντική ώθηση στο αργό έδωσε και η πτώση του δολαρίου κατά 2,2% στα 1,2587 δολάρια/ ευρώ, γεγονός που τόνωσε τη ζήτηση των ξένων επενδυτών, αφού το αργό έγινε πιο ελκυστικό για τους επενδυτές που χρησιμοποιούν διαφορετικό από το δολάριο νόμισμα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η φημολογούμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τη «διόγκωση» των αποθεμάτων. Oι υπουργοί πετρελαίου των χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ θα συναντηθούν στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο και στις 17 Δεκεμβρίου στο Οράν της Αλγερίας, ενώ η αγορά αναμένει νέα μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια, έως το τέλος της χρονιάς.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει στην αγορά υπερπροσφορά 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Total επεσήμανε ότι αν οι τιμές πέσουν κάτω από τα 50 δολάρια τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην προχωρήσουν οι επενδύσεις, κυρίως των μικρότερων εταιρειών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |