Tuesday, November 25, 2008

Σωτηρία από την κρίση στις ΗΠΑ με $ 7,4 τρισ.

Σωτηρία από την κρίση στις ΗΠΑ με $ 7,4 τρισ.



Γενναιόδωρη κρατική στήριξη έλαβε ακόμη ένας αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός, που έβλεπε τις ζημίες του να διογκώνονται και τη χρηματιστηριακή του αξία να βουλιάζει. Η Citigroup θα δεχθεί κεφαλαιακή «ένεση» 20 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία και θα εγγυηθεί επίσης δάνεια, καταθέσεις και άλλους πόρους της τράπεζας συνολικής αξίας 306 δισ. δολαρίων.


Διατεθειμένη η Ουάσιγκτον να βοηθήσει ορισμένες εταιρείες να σηκώσουν το βάρος προβληματικού ενεργητικού.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έως τώρα σχέδιο διάσωσης πιστωτικού οργανισμού (εάν υπολογίσει κανείς ότι το υπουργείο Οικονομίας είχε ήδη διοχετεύσει κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων στη Citigroup), αλλά μάλλον όχι το τελευταίο.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης όχι απλώς να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, αλλά και να βοηθήσει στην απορρόφηση του τοξικού ενεργητικού, που βαρύνει τον ισολογισμό της, σηματοδοτεί μία νέα φάση στις προσπάθειες για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Έχοντας ήδη διοχετεύσει κεφάλαια ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, η Ουάσιγκτον φαίνεται τώρα διατεθειμένη να βοηθήσει ορισμένους από αυτούς να σηκώσουν το βάρος προβληματικού ενεργητικού, με στοχευμένες κινήσεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει και άλλους οργανισμούς, εάν το κρίνει αναγκαίο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη είναι η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Ο κ. Μπους σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε διαβούλευση επί του σχεδίου με τον Μπάρακ Ομπάμα. «Υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου» σημείωσε.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε κύμα ευφορίας στις αγορές μετοχών, με τους δείκτες διεθνώς να επιδίδονται σε μίνι ράλι. Στην Ευρώπη, οι αγορές του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού είχαν κέρδη άνω του 9%. Με άνοδο 5% άνοιξε και η Wall Street. Η μετοχή της Citigroup στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε άλμα άνω του 55%, ενώ κέρδη άνω του 35% είχε και στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα μιας από τις πλέον γνωστές τράπεζες στον κόσμο με περισσότερους από 200 εκατομμύρια πελάτες σε 106 χώρες ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας πριν ανακοινωθεί το σχέδιο κυμαινόταν κοντά στα 20 δισ. δολάρια, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν 273 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |