Tuesday, November 25, 2008

Κατέρρευσαν deals αξίας 240 δισ. δολαρίων!

Κατέρρευσαν deals αξίας 240 δισ. δολαρίων!

Oχι απλά φρένο αλλά φράγμα διαστάσεων Σινικού Τείχους, βάζει η τρέχουσα κρίση στα deals διεθνώς, τα οποία κάποτε αποτελούσαν την ατμομηχανή της ανόδου των διεθνών αγορών. Από την 1η Σεπτεμβρίου, εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας που ξεπερνά τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν καταρρεύσει, καθώς οι σεισμικές δονήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος και η παγκόσμιας οικονομική επιβράδυνση -αν όχι ύφεση, έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να εγκαταλείψουν τις βλέψεις του για ενοποίηση με άλλες εισηγμένες και μη εταιρείες.
Το σημερινό γύρισμα της πλάτης της BHP Billiton στην επιθετική εξαγορά που είχε σχεδιάσει για την αντίπαλο Rio Tinto αξίας 66 δισ. δολαρίων, αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα της επιδείνωσης των συνθηκών της αγοράς αλλά και του παγώματος που αρχίζει να εξαπλώνεται στα σχέδια των περισσότερων εισηγμένων του κόσμου.

«Ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση των βραχυπρόθεσμων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, την έλλειψη οποιασδήποτε βεβαιότητας για το πότε οι συνθήκες θα βελτιωθούν και για τους κινδύνους που αυτά τα θέματα αποτελούν για την αξία των μετόχων», δήλωσε ο κ. Don Argus, πρόεδρος της BHP Billiton και αυτή η πρόταση τα συνοψίζει όλα.

Το τελευταίο διάστημα η λίστα των deals που κατέρρευσαν έχει μεγαλώσει επικίνδυνα:

Στις 18 Νοεμβρίου, η ON Semiconductor έκανε πίσω στην επιθετική προσφορά εξαγοράς της Atmel Corp ( η οποία θα γινόταν μαζί με την Microsoft Technology ) ύψους 2,3 δισ. δολαρίων.
Στις 10 Νοεμβρίου η Bunge έδωσε τέλος στην επιθυμία της να εξαγοράσει την Corn Product International για 4,4 δισ. δολάρια.
Στις 31 Οκτωβρίου, η Friends Provident εγκατέλειψε την πώληση της Lombard την οποία ήθελε μέχρι πρόσφατα να πουλήσει και την οποία είχε αγοράσει το 2005 έναντι 400 εκατ. στερλίνων, καθώς δεν υπήρχαν αγοράστε.
Στις 22 Οκτωβρίου, η Samsung Electronics απέσυρε το bid της για την εξαγορά της Scandisk ύψους 5,9 δισ. δολαρίων.
Στις 15 Οκτωβρίου, η EDF αποφάσισε να μην προχωρήσει σε προσφορά για την εξαγορά της Cosellation Energy Group η οποία θα γινόταν στα πλαίσια μιας κοινοπραξίας με τις ΚΚΡ και της TPG και θα άγγιζε τα 6,24 δισ. δολάρια.
Στις 10 Οκτωβρίου, η Neptune Orient Lines αποσύρθηκε από την μαχη εξαγοράς της Hapag-Lloyd η οποία θα ξεπερνούσε τα 4 δισ . δολάρια.
Την 1η Οκτωβρίου, η Xstrata εγκατέλειψε τα σχεδια της για προσφροά εξαγοράς της Lonmin έναντι 10 δισ. δολαρίων.
Στις 19 Σεπτεμβρίου Η HSBC απέσυρε το ενδιαφέρον της για να εξαγοράσει την Korea Exchange Βank έναντι 6,3 δισ. δολαρίων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |