Tuesday, November 25, 2008

Επ. Αντ.: Γερές καμπάνες σε BP Hellas και Shell Hellas

Επ. Αντ.: Γερές καμπάνες σε BP Hellas και Shell Hellas

(upd2) Πρόστιμα ύψους 30,066 εκατ. ευρώ στην BP Hellas και 19,664 εκατ. ευρώ στην Shell Hellas αποφάσισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Επ.Αντ), για παράβαση του άρθρου 1 του ν.703/77, όπως ισχύει και 81 της ΣυνθΕΚ, τα οποία δεν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο από το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, ανώτατο όριο (15%) που αντιστοιχεί στον κύκλο εργασιών της τρέχουσας της παράβασης χρήσης (2003).Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, οι δύο εταιρείες υποχρεούνται να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις (επί τιμολογίου και απολογιστικές) στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσσεται στην ελληνική αγορά αμόλυβδης βενζίνης ξεχωριστά και ανεξάρτητα, αρχής γενομένης ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις απειλεί με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 ευρώ) σε κάθε μία από τις εταιρείες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των δύο μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εναρμονισμένη πρακτική των δύο εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών αναφορικά με τον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής στους νομούς της ελληνικής επικράτειας, είχε ως περιεχόμενο τον καθορισμό τιμών που αποτελεί μία από τις ουσιώδεις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν. 703/1977 και 81 της ΣυνθΕΚ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την συμπληρωματική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο των εν λόγω δύο εταιριών εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου, λόγω κυρίως του ισχυρού brand name που διαθέτουν, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεση τους να μην ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προχωρώντας σε σύγκλιση των καθαρών χονδρικών τους τιμών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλογικά προσαρμοσμένη χορήγηση εκπτώσεων.

"Υπ΄ ατμόν" το επιτελέιο της Shell

Το ενδεχόμενο της χρήσης των δικαιωμάτων που παρέχει ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης και της εφέσεως, εξετάσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της η Shell, η οποία μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου «άκρως απογοητευτική».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δηλώνει τα εξής:

«Η εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς, προς όφελος του καταναλωτή, είναι προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Πρέπει να την υπηρετούμε όλοι και σε όλα τα επίπεδα. Η συμμόρφωση προς τη νομιμότητα είναι μονόδρομος και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες. Ο μόνος εναρμονισμός που επιτρέπεται είναι αυτός με τα συμφέροντα του καταναλωτή».

REPORTER.GR

No comments:

Share |