Tuesday, November 25, 2008

Ψήφος εμπιστοσύνης Moody’s για BOCY

Ψήφος εμπιστοσύνης Moody’s για BOCY


O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επιβεβαίωσε σήμερα όλες τις διαβαθμίσεις της Τρ. Κύπρου και τις έθεσε σε σταθερό ορίζοντα, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις ενέργειες της διοίκησης της κυπριακής τράπεζας, μετά την εξαγορά της Ρωσικής Uniastrum. Σε αντίθεση με τους Fitch, που υποβάθμισαν πρόσφατα τη διαβάθμιση της τράπεζας για μακροπρόθεσμο δανεισμό, οι Moody’s θεωρούν ότι το μέθεγος της Uniastrum, δεν είναι αρκετά μεγάλο για να επηρεάσει τη φήμη και πελατεία, ούτε τα θεμελιώδη στοιχεία της Τρ. Κύπρου.

Οι διαβαθμίσεις της τρ. Κύπρου είναι Α2/Prime-1 για καταθέσεις σε συνάλλαγμα, Α2 και Α3 και senior και subordinated debt, αντίστοιχα, prime-1 για εταιρικά χρεόγραφα και C- για την χρηματοοικονομική ευρωστία της Τράπεζας.

Η εξαγορά της Uniastrum προς $587 εκ. τον περασμένο Ιούνιο, που ολοκληρώθηκε πριν δύο βδομάδες, είναι συνέχεια της δεδηλομένης στρατηγικής της Τράπεζας για επέκταση σε αγορές με ισχυρή δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνουν οι Moody’s. Η ρωσική τράπεζα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα διατηρήσει το brand της και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Τρ. Κύπρου, ενισχύοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητες της κυπριακής τράπεζας στον τομέα μεγάλων επιχειρήσεων στη Ρωσία.

Η Moody’s βάσισαν την απόφαση τους στην ισχυρή θέση της τράπεζας στην Κύπρο και στο ισχυρό της όνομα στην Ελλάδα. Στηρίχθηκαν επίσης στα καλά θεμελιώδη στοιχεία της Τράπεζας, όπως τα εισοδήματα και την κερδοφορία της, στα επαρκή της κεφάλαια, στην ισχυρή της ρευστότητα και στην καλή ποιότητα του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Εντούτοις, η Moody’s εκτιμούν ότι η εξαγορά ενός οργανισμού όπως η Uniastrum ενισχύει το προφίλ ρίσκου της Τράπεζας και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα των αποτελεσμάτων της. Η παρούσα κατάσταση της Uniastrum, τονίζει ο οίκος, χρειάζεται γρήγορο turn-around για να αποφευχθούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες στα αποτελέσματα της Τρ. Κύπρου. Υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στη Ρωσία, ένα τέτοιο turn-around θα μπορούσε να εκτροχιοδρομηθεί, υποστηρίζουν.

Επίσης, οι ασθενέστερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε Κύπρο και Ελλάδα, συνεχίζουν, μπορούσαν να επηρεάστουν τα fundamentals της Τράπεζας, αναλόγως της διάρκειας της οικονομικής ύφεσης.

Αν συνεχιστούν οι συνθήκες αυτές, προειδοποιούν, το rating της Τράπεζας για χρέος θα μπορούσε να πέσει κατά μία βαθμίδα, από Baa1 σε Baa2, εντός όμως του διαβάθμισης C- για χρηματοοικονομική ευρωστία. Οι υπόλοιπες διαβαθμίσεις δεν θα επηρεαστούν, συμπληρώνουν.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |