Tuesday, November 25, 2008

Fed: Νέα ''πακέτα'' ύψους 800 δισ. για ''ξεπάγωμα'' των πιστώσεων

Fed: Νέα ''πακέτα'' ύψους 800 δισ. για ''ξεπάγωμα'' των πιστώσεων

Δύο ακόμη σημαντικά προγράμματα συνολικού ύψους 800 δις. δολαρίων για το «ξεπάγωμα» των πιστώσεων ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με σκοπό να στηρίξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την αγορά κατοικιών, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά χρεογράφων προερχόμενων από την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων ενυπόθηκων δανείων. Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα πρόκειται να προβεί στην εξαγορά χρέους ύψους 600 δισ. δολαρίων, το οποίο έχουν εκδώσει ή εγγυηθεί ιδρύματα στεγαστικών δανείων που επιχορηγούνται από το κράτος, ενώ τα υπόλοιπα 200 δισ. δολάρια θα διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Όσον αφορά το πρώτο πρόγραμμα, η Fed θα αποκτήσει χρεόγραφα ομοσπονδιακά επιδοτούμενων εταιρειών (GSE), όπως η Fannie Mae και η Freddie Mac ύψους 100 δις. δολαρίων μέσω σειράς ανταγωνιστικών δημοπρασιών με έναρξη την επόμενη εβδομάδα, ενώ επιπλέον θα αποκτήσει και τίτλους με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ύψους έως 500 δισ. δολαρίων που φέρουν την εγγύηση των ιδρυμάτων Fannie, Freddie and Ginnie Mae.

«Στόχος αυτής της ενέργειας είναι η μείωση του κόστους και η αύξηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων στην αγορά κατοικιών, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις αγορές κατοικιών και θα οδηγήσει σε βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές γενικότερα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα εντάσσεται στο πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων που ονομάζεται Term Asset-Backed Securities Loan Facility (TALF) και πρόκειται για τη χορήγηση χωρίς δικαίωμα αναγωγής από τη Fed 200 δισ. δολαρίων στους κατόχους τίτλων με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις βαθμολογίας ΑΑΑ, οι οποίοι διασφαλίζονται με «καινούργια και πρόσφατα» δάνεια, όπως είναι τα δάνεια για δίδακτρα, αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες, καθώς και τα δάνεια που εγγυάται η Υπηρεσία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Small Business Administration).

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει 20 δισ. δολάρια για την «πιστωτική προστασία» της Fed, όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα χορηγήσεων, τα οποία θα προέλθουν από το πακέτο διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η διευκόλυνση ενδέχεται να διευρυνθεί ως προς το χρόνο και τα στοιχεία ενεργητικού που καλύπτει, εξασφαλίζοντας, για παράδειγμα, το χρέος με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις των εμπορικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

«Το TALF είναι σχεδιασμένο με σκοπό να αυξήσει την πιστωτική διευκόλυνση και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |