Thursday, February 28, 2008

Ιαπωνία: 2% η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας, δύο φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς η επιδείνωση της οικονομικής συρρίκνωσης των ΗΠΑ περιόρισε τη ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Οι εταιρείες μείωσαν την παραγωγή 2% από τον Δεκέμβριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 1,4%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 47 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας θα μειωθεί 0,8%.

Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 106,34 ανά δολάριο στις 12:58 μ.μ. στο Τόκο από 106,39 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε κατά μισή μονάδα βάσης στο 1,42%.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μειώσουν τον Φεβρουάριο την παραγωγή όπως έδειξε η έκθεση. Οι βιομηχανίες βλέπουν μείωση 2,9% της παραγωγής από τον Ιανουάριο, μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 2,2%. Η παραγωγή θα ανακάμψει τον Μάρτιο στο 2,8% σύμφωνα με τις εταιρείες.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιαπωνίας, υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Ιανουάριο.

Η ζήτηση από την Ασία και την Ευρώπη στηρίζει μέχρι στιγμής τη ζήτηση έναντι της συρρίκνωσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι εξαγωγές, μαζί με τις επενδύσεις βοήθησαν την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 3,7% το τελευταίο τρίμηνο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι παρά την οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία θα έχει φέτος ρυθμός ανάπτυξης 4,1%, υψηλότερο από το 3,7% κατά μέσον όρο τα τελευταία 25 χρόνια. Οι αναδυόμενες αγορές συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας θα αναπτυχθούν με ρυθμό 6,9%.

Αλλη έκθεση σήμερα έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο μήνα καθώς οι καταναλωτές κατέβαλαν τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για βενζίνη και νέα μοντέλα που τους ώθησαν να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα. Οι λιανικές πωλήσεις αναρριχήθηκαν 1,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |