Thursday, February 28, 2008

ΕΛΛΑΔΑ: Σχέδιο για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές

Σχέδιο για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μετοχές

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης (αριστερά) συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Δ. Μεσσίνη προσέρχεται στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση.
ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του φόρου 0,15% που επιβάλλεται σήμερα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές με έναν φόρο υπεραξίας, σχεδιάζει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, προσθέτοντας όμως ότι το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και ύστερα από συγκεκριμένες μελέτες, προκειμένου να μην αποτελεί αντικίνητρο για τους επενδυτές και ως εκ τούτου να μην δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.



Επισημαίνεται ότι με βάση ένα πρώτο σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ο εν λόγω φόρος μελετάται να επιβάλλεται επί του συμψηφιστικού υπολοίπου κερδών - ζημιών των επενδυτών, ενώ οι ζημιογόνες χρήσεις θα μένουν ως υπόλοιπα για να συμψηφιστούν με προσεχείς κερδοφόρες. Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι υπηρεσίες μελετούν τεχνικά προβλήματα που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Η απόφαση πάντως αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που εκπονείται για κατάργηση των περισσοτέρων από τους φόρους συναλλαγών και στο πλαίσιο αυτό το πρώτο βήμα γίνεται με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2009 του χαρτοσήμου (2,4%) στα ασφαλιστήρια ζωής.

Απλοποίηση ελέγχων και ΚΒΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω απλούστευση του φορολογικού συστήματος και προς την κατεύθυνση αυτή μελετάται ήδη η απλοποίηση των φορολογικών ελέγχων και του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πιο σημαντική από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η προσαρμογή του Κ.Β.Σ. στις σημερινές οργανωτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και στις συνθήκες των συναλλαγών και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό η αναμόρφωση του Κ.Β.Σ. θα έχει αφενός στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, αφετέρου όμως θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μερικά από τα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβλέπουν την πλήρη κατάργηση της θεώρησης - διάτρησης όλων των φορολογικών στοιχείων, την κατάργηση των πρόσθετων βιβλίων, καθώς επίσης και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων, αλλά και στις διαδικασίες χαρακτηρισμού των βιβλίων ως ανακριβών.

Οι παράγοντες της αγοράς άλλωστε επισημαίνουν ότι το μέτρο της κατάργησης της διάτρησης των φορολογικών στοιχείων απ' όλους τους επιτηδευματίες, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχει ως μοναδικό στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών στις συναλλαγές τους.

Εξάλλου το συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από το ότι δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα στον κόσμο, δεν διασφαλίζει και το δημόσιο, δεδομένου ότι η «φοροδιαφυγή ανθεί», καθώς οι «επιτήδειοι», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, έχουν βρει τρόπους με τους οποίους παραποιούν τα στοιχεία με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα πλαστών στοιχείων.

Αντικειμενικές αξίες

«Θολό» άφησε για μια ακόμη φορά το τοπίο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όσον αφορά στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στο σχεδιασμό μας για τις αντικειμενικές αξίες».

Επισημαίνεται ότι η ασάφεια που υπάρχει για το πότε θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξίων έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τους παράγοντες της κτηματαγοράς, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του οικονομικού επιτελείου, για το χρόνο των νέων αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη έτοιμες τις προτάσεις τους που προβλέπουν αυξήσεις δυο «ταχυτήτων» στις αντικειμενικές αξίες, καθώς εισηγούνται χαμηλότερες αυξήσεις για τις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες για τις «φθηνές» ("Ν" φ. 15.2.2008).

Στόχος βέβαια των παραγόντων του υπουργείου, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |