Thursday, February 28, 2008

Ένεση ρευστότητας 2 δισ. δολ. για την UBS


Ένεση ρευστότητας 2 δισ. δολ. για την UBS

Ο πρόεδρος της UBS, Μαρσέλ Οσπέλ, αντιμετωπίζοντας την απογοήτευση των επενδυτών που προκάλεσαν οι μεγάλες απώλειες της ελβετικής τράπεζας στην αμερικανική αγορά subprime, δήλωσε ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» οι μέτοχοι να στηρίξουν την «ένεση» ρευστότητας στην τράπεζα, ύψους 13 δισ. ελβετικών φράγκων, από την Government of Singapore Investment Corp και από έναν ακόμη επενδυτή από τη Μέση Ανατολή, αγνώστων στοιχείων.

Συγκεκριμένα, 6.500 μέτοχοι, στο συνεδριακό κέντρο St. Jakobs Hall, στη Βασιλεία της Ελβετίας, επρόκειτο να ψηφίσουν χθες για την πώληση ομολόγων αξίας 13 δισ. ελβετικών φράγκων (12 δισ. δολ.), που θα μετατραπούν σε μετοχές.

Ευθύνες

Ο κ. Οσπέλ δήλωσε ότι το καθήκον του είναι να παραμείνει «στην πρώτη γραμμή», καθώς η τράπεζα επιδιώκει να επιστρέψει σε κερδοφορία. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως, και θα το ακούσουμε πολλές φορές σήμερα, ότι είστε πολύ απογοητευμένοι από ότι συνέβη. Δεν αποποιούμαι των ευθυνών μου, και σκοπεύω να διασφαλίσω την επιστροφή της UBS στην κερδοφορία», τόνισε ο κ. Οσπέλ.

Ο πρόεδρος της UBS, ο οποίος αρνήθηκε να λάβει μπόνους για το 2007, μετά τις διαγραφές στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας από την έκθεσή της στην αγορά subprime, που ανήλθαν σε 19 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαρσέλ Ρονέρ, αρνήθηκε, επίσης, να λάβει έξτρα πληρωμή.

Ορισμένοι επενδυτές ζήτησαν την παραίτηση του κ. Οσπέλ, ενώ η UBS πρότεινε τη συντόμευση της θητείας του σε ένα έτος από τρία, καθώς παρουσίασε την πρώτη ετήσια ζημία στην ιστορία της. Οι απώλειες της τράπεζας ήδη οδήγησαν στην αποχώρηση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της, Πίτερ Γούφλι, του οικονομικού διευθυντή της, Κλάιβ Στάντις, και του Χιου Τζένκινς, επικεφαλής της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της UBS.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μαρσέλ Ρονέρ, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, και επρόκειτο να λάβει μπόνους για το α εξάμηνο του έτους, όπως δήλωσε ο κ. Οσπέλ. Ο 58χρονος πρόεδρος της UBS δήλωσε ότι η τράπεζα μέχρι πρόσφατα είχε την φήμη ότι ήταν όχι μόνον πολύ επιφυλακτική με τις επενδύσεις της, αλλά ότι αντιμετώπιζε με αποστροφή την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |