Tuesday, August 2, 2011

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε νέα ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ «σκαρφαλώνει» την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς η κλιμάκωση της ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ (μετά και την έγκριση του νομοσχεδίου για περικοπή δαπανών) αντισταθμίζει πλήρως την όποια ανακούφιση προκάλεσε στους επενδυτές η αποφυγή της στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Προβληματισμό, παράλληλα, δημιουργεί και το ζήτημα της ενδεχόμενης υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ από τους οίκους αξιολόγησης, ένα ενδεχόμενο που αν επαληθευθεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο δολάριο, τόσο στις αγορές συναλλάγματος όσο και γενικότερα στο status του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Ευνοϊκά για το χρυσό λειτουργεί και η αναζωπύρωση των φόβων για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, με τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων να σημειοώνουν σήμερα νέα υψηλά.

Στην αγορά spot ο χρυσός διαπραγματεύεται στα 1.639,80 δολάρια η ουγγιά, με άνοδο 20 περίπου δολαρίων.

Αντίστοιχη είναι και η κίνηση του προθεσμιακού συμβολαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, που διαπραγματεύεται στα 1.641,30 δολάρια με άνοδο 19,6 δολαρίων.



source: capital.gr

No comments:

Share |