Tuesday, August 2, 2011

Προβληματισμός εγχώριων πιστωτών για το χρέος


Προβληματισμός εγχώριων πιστωτών για το χρέος

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτερα δώματα των τραπεζών για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που παρατηρείται το 2011 και για τη χρηματοδοτική στενότητα που αντιμετωπίζει το κράτος.

Τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι εντός των επόμενων λίγων μηνών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα των τελευταίων δεκαετιών:

Να αναλάβουν το ρίσκο δανεισμού του κράτους αποτρέποντας την εισδοχή σε μηχανισμό στήριξης ή να αποφύγουν το ρίσκο και να αφήσουν τη χώρα να μπει σε μηχανισμό στήριξης και να κινδυνέψει να χάσει το στάτους της ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

Οι μεγάλοι πιστωτές

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κυβέρνησης που φθάνει τα €11 δισ.

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έχει στα βιβλία του 2010 κυπριακά ομόλογα συνολικής αξίας €1436 εκ.

Η Τρ. Κύπρου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εγχώριος πιστωτής με δάνεια €1156 εκ., ενώ η Marfin ακολουθεί με €285 εκ.

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην Κύπρο διαθέτουν άλλα €300 εκ. κυπριακού χρέους.

Οι ανάγκες

Οι ανάγκες δανεισμού του κράτους μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είναι σχετικά μικρές, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Για το 2012, όμως, υπολογίζει ότι θα φθάσουν τα €2,4 δισ., αναλόγως της πορείας του ελλείμματος.

Δεδομένου του αποκλεισμού της Κύπρο από τις διεθνείς αγορές – λόγω του απαγορευτικά ψηλού επιτοκίου – η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεχίσει να στρέφεται για δανεισμό στην εγχώρια αγορά.

Το υπουργείο ελπίζει ότι οι κυπριακές τράπεζες και οι εγχώριοι θεσμικοί θα ανανεώσουν τα υφιστάμενα ομόλογα που έχουν παραχωρήσει στο κράτος, με νέα ομόλογα, καλύπτοντας γύρω στο €1,5 δισ. των αναγκών του 2012.

Υποστηρίζει ότι το υπόλοιπο €0,9 δισ. είναι σχετικά μικρό ποσό και μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα από την εγχώρια αγορά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τα ποσά που χρειάζεται το κράτος για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες είναι μεγαλύτερα λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος και λόγω των αναγκών χρηματοδότησης που προκύπτουν από την καταστροφή στο Βασιλικό.

Οι κίνδυνοι

Οι εγχώριοι πιστωτές εκτιμούν ότι η αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους και η παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για τους ισολογισμούς τους. Τους κινδύνους ανέδειξε σε ανύποπτο χρόνο στη βουλή ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και έκτοτε έχουν ενισχυθεί από τη διολίσθηση των αξιών των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Η ευρύτερη ανησυχία που υπάρχει διεθνώς για την κατάσταση στην ευρωζώνη και οι εκτιμήσεις ότι η Κύπρος θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί διακρατική στήριξη για κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, έχουν στρέψει την προσοχή των ξένων αναλυτών και αξιολογητών στην έκθεση που έχουν οι τράπεζες σε κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η έκθεση σε κυπριακά ομόλογα άρχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς στις συζητήσεις μεταξύ των raters και των τραπεζών, δυσχεραίνοντας τη θέση τους αλλά και την ευελιξία που είχαν προηγουμένως για να δανείσουν το κράτος.

Οι τράπεζες άρχισαν πλέον να προβάλλουν ξεκάθαρα τη λήψη μέτρων ως προϋπόθεση για νέα χρηματοδότηση του κράτους.

Σε ασυνήθιστη της παρέμβαση στις εξελίξεις, η Τρ. Κύπρου δήλωσε χθες ότι «έχει τα κεφάλαια και την ικανότητα να ενισχύσει τις πολιτικές του κράτους, εφόσον αυτές χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα και διορατικότητα, εφόσον βγάζουν τη χώρα από την κρίση».

Η Τράπεζα προειδοποίησε ότι η Κύπρος θα μπει στο μηχανισμό στήριξης και θα χάσει το στάτους της ως χρηματοοικονομικό κέντρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η απραξία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αμέσως μετά πως δεν υπάρχει υπό συζήτηση η πιθανότητα στήριξης της Κύπρου.

Το σενάριο εισδοχής της Κύπρου στο μηχανισμό επανέφερε χθες αριθμός ξένων ΜΜΕ.

Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την εξασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων φαίνεται να είναι πλήρως αντιληπτή στο υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε χθες ότι «η άμεση και αποτελεσματική λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μέτρων είναι απόλυτα αναγκαίο στοιχείο για την απρόσκοπτη και συνεχή εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων του δημοσίου».

Το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να είναι κρίσιμο για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους αφού θα πρέπει να καλυφθεί το διογκούμενο έλλειμμα ενώ παράλληλα, αναμένεται να γίνουν κινήσεις για αναχρηματοδότηση χρέους πέραν του €1,1 δισ. που λήγει τους πρώτους δύο μήνες του 2011.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |