Friday, January 23, 2009

ΥΠΕΜΠ: Φθηνότερο ρεύμα το Φεβρ.

ΥΠΕΜΠ: Φθηνότερο ρεύμα το Φεβρ.


Ουσιαστικές μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς του Φεβρουαρίου, ανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Εμπορίου ανέμενε και αναμένει περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του ψωμιού και του γάλακτος και θα αναμένει μειώσεις στα καύσιμα εάν οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο ή μειωθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί o κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι «το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς που θα πάρουν οι καταναλωτές το Φεβρουάριο θα είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με το τιμολόγιο του προηγούμενου λογαριασμού».

Καύσιμα

Σε παρατήρηση πως μετά την άνοδο στις λιανικές τιμές των καυσίμων ακολούθησε νέα πτώση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, ο υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως όταν «μιλούμε για αργό πετρέλαιο, πρέπει να κατανοούμε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε διυλιστήριο, αγοράζουμε καθαρά καύσιμα και ως εκ τούτου οι αυξομειώσεις στις τιμές παίρνουν χρόνο».

«Όταν οι τιμές διεθνώς ανεβαίνουν μετά από παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος οι τιμές ανεβαίνουν και λιανικώς στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες, σε κάποιες χώρες νωρίτερα από άλλες για διάφορους λόγους, όπως τα διυλιστήρια, τις αποστάσεις, τα αποθέματα και τη μεθοδολογία που ακολουθείται», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «παρακολουθούμε στενά τις τιμές διεθνώς, παρακολουθούμε και ελέγχουμε τα τιμολόγια στις αφίξεις νέων φορτίων και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την αρχική μας δέσμευση, να ελέγχουμε τα τιμολόγια και εκεί που νιώθουμε ότι υπάρχει περιθώριο μειώσεων, ή οτιδήποτε άλλο, κάνουμε τις υποδείξεις και εάν χρειαστεί, όπως έγινε στην περίπτωση του υγραερίου, εκδίδουμε διατάγματα καθορισμού οροφής στις τιμές».

Ανέφερε ακόμα πως «εφόσον συνεχισθεί η καθοδική πορεία στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σίγουρα σε κάποιο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσουν και μειώσεις στις λιανικές τιμές στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο πρατηριούχοι τον κατήγγειλαν στην ΕΠΑ ότι ήρθε σε συνεννόηση με εταιρείες πετρελαιοειδών, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως δεν μίλησε με καμιά εταιρεία «και είναι λίγο γελοίο να θεωρούν ότι θα μιλήσω ή θα συμφωνήσω με οποιαδήποτε εταιρεία ή εταιρείες».

«Ως υπουργείο Εμπορίου είμαστε αυτοί που προστατεύουμε τον καταναλωτή από καρτέλ, έτσι δεν θα είμαστε τόσο αφελείς να κάνουμε οι ίδιοι το καρτέλ», πρόσθεσε.

Τιμές προϊόντων

Σχολιάζοντας ακολούθως δημοσιεύματα που επιμένουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, ο υπουργός Εμπορίου είπε ότι υπάρχει παρατηρητήριο τιμών για 1.000 προϊόντα, προκαλώντας αυτούς που αναφέρονται σε αυξήσεις να εξετάσουν τις τιμές και των 1.000 αυτών προϊόντων για να διαφανεί ξεκάθαρα πως οι τιμές στο σύνολο τους έχουν πολύ περιορισμένη αύξηση.

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως σε κάποια προϊόντα οι τιμές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο, σε κάποια μειώθηκαν και σε άλλα παρέμειναν οι ίδιες, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιλέγεις 10 από τα 1.000 προϊόντα και να παρουσιάζεις γενικές αυξήσεις».

Είπε ακόμα πως ο διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης για τις τιμές των προϊόντων είναι ο δείκτης του πληθωρισμού, προσθέτοντας πως εάν κάθε μήνα που βγαίνει το παρατηρητήριο τιμών υπήρχε 10% στις τιμές των προϊόντων ο πληθωρισμός θα ήταν 1000%.

Επεσήμανε δε πως ο πληθωρισμός ήταν 2% και ενδεχομένως αυτό το μήνα να είναι χαμηλότερος.

Στην παρατήρηση ότι βασικά είδη διατροφής όπως το γάλα και το ψωμί δεν είχαν μειώσεις στις τιμές παρά τις διεθνείς μειώσεις στα σιτηρά και τα καύσιμα, ο υπουργός είπε πως η τιμή του γάλακτος μειώθηκε από 6 μέχρι 9 σεντ το λίτρο, όπως και το ψωμί και όλα τα αρτοποιητικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα τόνισε πως σε αυτά τα προϊόντα αναμέναμε και αναμένουμε μεγαλύτερες μειώσεις.

ΕΠΑ

Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στην έρευνα που διενεργεί για ενδεχόμενη σύσταση καρτέλ από τις εταιρείες πετρελαιοειδών, λέγοντας ότι «αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα».

Αφού επεσήμανε ότι η ΕΠΑ είναι ανεξάρτητος θεσμός, πρόσθεσε ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο, νομίζω να κάνουμε λίγες εβδομάδες υπομονή για να εκδοθεί απόφαση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμβολή του υπουργείου στην έρευνα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το υπουργείο Εμπορίου πιστεύει στη διαφάνεια και σίγουρα εφοδίασε την αρμόδια Επιτροπή με τις διαπιστώσεις που έκανε στο πλαίσιο των διενεργηθέντων ελέγχων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |