Friday, January 23, 2009

Ενδιαφέρεται η Marfin για την Citigroup Ελλάδος;

Πολύ πιθανό εμφανίζεται το ενδεχόμενο ο όμιλος της Marfin να εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Citigroup στην Ελλάδα η οποία βρίσκεται προς πώληση. Ίσως να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι αλλά η MIG μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Το τίμημα θα είναι ο καταλύτης στην διαδικασία πώλησης της Citigroup. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «Reporter» η διαδικασία πώλησης της Citigroup στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα. Πως προκύπτει αυτό, όχι μόνο από την διάσπαση της Citigroup στα δύο , την δημιουργία holding όπου θα υπαχθούν όλες οι προς πώληση θυγατρικές του ομίλου διεθνώς αλλά από τις ίδιες τις δηλώσεις του επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου κ Πάντιτ.

H διοίκηση του αμερικανικού ομίλου στις 16 Ιανουαρίου πέραν της ανακοίνωσης των σχεδίων για την Citigroup, απάντησεσε 40 ερωτήσεις. Η ερώτηση 11 που τέθηκε ήταν «τι σχεδιάζεται να κάνετε για ορισμένες θυγατρικές στο εξωτερικό όπως στην Ελλάδα και Ισπανία».

Η απάντηση ήταν απολύτως σαφής. Ορισμένες δραστηριότητες του εξωτερικού όπως της Ελλάδος , της Ισπανίας και του Βελγίου θα ενταχθούν στην Holding και αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες θα πωληθούν. Ταυτόχρονα και ο σύλλογος εργαζομένων στην Citigroup με επιστολή του προς το προσωπικό ουσιαστικά τονίζει ότι η Citigroup βρίσκετε προς πώληση στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ομίλου Χ Βασιλειάδης πρόσφατα βρέθηκε στο Λονδίνο και τα μηνύματα που έλαβε για το μέλλον της Citigroup στην Ελλάδα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Όπως έχει τονιστείέχουν υπάρξει συζητήσεις στο παρελθόν μεταξύ της Citigroup και ελληνικών τραπεζών ωστόσο δεν τελεσφόρησαν λόγω τιμήματος. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζιτών αν η Citigroup αποτιμόταν650 με 750 εκατ ευρώ πριν ενάμιση χρόνο την τρέχουσα περίοδο είναι αμφίβολο αν κοστολογείται στα 300 με 350 εκατ ευρώ.

Το τίμημα και τα όποια δυνητικά προβλήματα με τα δάνεια προκύψουν αποτελούν και τα αγκάθια της μέχρι τώρα μη πώλησης της Citigroup στην Ελλάδα. Όσον αφορά την κερδοφορία από τα 125 εκατ ευρώ του 2007 το 2008 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 60 με 70 εκατ ευρώ ενώ για το 2009 λόγω της μεγάλης μείωσης της τραπεζικής δραστηριότητας δεν είναι σαφές αν θα επιτύχει κέρδη.

REPORTER.GR

No comments:

Share |